Zwanen besmeurd met olie

Door een oliemors in de Tweede Petroleumhaven van Rotterdam raakten deze zomer tientallen zwanen besmeurd met olie. Vrijwilligers van de dierenambulance werden ingeschakeld om de dieren te redden.

Oliemors

De zwanen waren naar de haven gekomen om te ruien. Ze kozen voor deze plek omdat ze niet kunnen vliegen tijdens de rui en hier voldoende eten te vinden is. Maar ze hadden pech, want door een lekkage zwommen 29 zwanen plotseling in een plas stookolie en raakten besmeurd. De dierenambulance was snel ter plekke om de dieren uit het water te halen en over te brengen naar opvangcentrum Vogelklas Karel Schot in Rotterdam.

Medewerkers van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid haalden de met olie besmeurde zwanen uit het water.

Levensgevaarlijk

De reddingsactie, die twee volle dagen duurde, was intensief, maar noodzakelijk, omdat olie levensgevaarlijk is. Zwanen die besmeurd raken, proberen hun vleugels schoon te poetsen en vergiftigen zichzelf zodoende.


De zwanen werden door vrijwilligers van de dierenambulance naar opvangcentrum Vogelklas Karel Schot gebracht om te herstellen.

Schoonmaken

Bij Vogelklas Karel Schot kregen de dieren alle tijd om bij te komen van hun hachelijke avontuur en zijn ze grondig schoongemaakt. Een pittige klus, omdat de olie eerst met de hand moest worden uitgewassen met zeep, waarna het sop uit de veren werd gespoeld.

De zwanen werden veilig vervoerd in een speciale zwanentas. Zo bleven ze kalm en konden de vleugels veilig worden opgevouwen.

Vrijlaten

Na ruim twee weken poetsen en veel verzorging, werden de eerste zwanen uitgezet in de natuur. Daarbij waren ook de vrijwilligers van de dierenambulance aanwezig. "Ze waren zo intensief geweest om de dieren te redden," beaamt coördinator dierennoodhulp Henk Beugeling. "Begrijpelijk dat ze erbij wilden zijn toen ze hun vrijheid weer tegemoet gingen." Het was een prachtig resultaat van een moedige reddingsactie.

Vrijwilligers van de dierenambulance mochten de eerste groep zwanen helpen vrijlaten