Dierenbuddy

Wat is Dierenbuddy?

Voor veel ouderen of chronisch zieken zijn huisdieren van groot belang voor hun kwaliteit van leven. Met het ouder worden nemen functiebeperkingen vaak toe en wordt tegelijkertijd in veel gevallen het sociale netwerk kleiner. Hierdoor kunnen eigenaren problemen ondervinden bij de verzorging van hun huisdier, terwijl dit dier voor hen juist zo belangrijk is. De vrijwilligers van Dierenbuddy ondersteunen deze mensen op het thuisadres bij de verzorging van hun huisdier. Zo kunnen mens en dier zolang mogelijk van elkaars gezelschap genieten, ook in een zorginstelling, wanneer die huisdierbezit toestaat.


Wat doet Dierenbuddy?

Vrijwilligers van Dierenbuddy bezoeken eigenaren en hun huisdier en bieden praktische hulp thuis. Voor cliënten van Dierenbuddy kan dit zijn:

  • Kattenbak of vogelkooi verschonen
  • Een grote wandeling maken met de hond
  • Naar de dierenarts gaan met het dier indien noodzakelijk
  • Tijdelijke opvang vinden voor het dier (bijvoorbeeld vanwege een ziekenhuisopname van de cliënt Dierenbuddy)
  • Een nieuw thuis vinden voor het dier als de eigenaar de zorg niet meer aankan

De hulp kan één of enkele keren per week worden geboden. Het gaat hierbij om structurele hulp en niet om tijdelijke inzet. De hulp is gratis, maar wel enkel bedoeld voor ouderen en chronisch zieken die betaalde hulp niet kunnen financieren en die nauwelijks over een sociaal netwerk beschikken. Dierenbuddy wordt momenteel in de gemeenten Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Purmerend, Zaanstad, Hoorn, Gooise Meren, Enschede, Rotterdam en Ridderkerk door de Dierenbescherming uitgevoerd. Nieuwe vrijwilligers voor Dierenbuddy zijn van harte welkom!

Te oud om voor een huisdier te zorgen? Niet dankzij de Dierenbuddy

Mevrouw Van Gameren uit Krommenie krijgt dagelijks hulp bij het uitlaten van haar hond Angel. Dolblij is ze daarmee. Ook het sociale aspect   het praatje dat ze dagelijks met haar buddy's maakt   is voor haar erg waardevol. Bekijk haar ervaring met Dierenbuddy in de video hieronder.

Meer informatie

Meer informatie over Dierenbuddy en de werkwijze? Neem dan contact met ons op via onderstaande contactgegevens. In een kennismakingsgesprek bij de eigenaar thuis wordt de behoefte aan ondersteuning geïnventariseerd. Tijdens dit gesprek wordt tevens nagegaan welke rol mantelzorgers of professionele zorgverleners kunnen spelen bij de verzorging van het huisdier. Vervolgens bekijkt de Dierenbescherming welke ondersteuning de vrijwilligers van Dierenbuddy kunnen bieden en veelal zal dat ‘maatwerk’ zijn.

Contact

Dierenbescherming - Regiokantoor Noordwest
(voor de gemeenten Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Purmerend, Zaanstad, Hoorn, Gooise Meren, Enschede)
Hendrikje Stoffelsstraat 57
1058 GC Amsterdam
Telefoon: 088 - 811 3390
E-mail: info.regionoordwest@dierenbescherming.nl 

Dierenbescherming - Regiokantoor Zuidwest
(voor de gemeenten Rotterdam en Ridderkerk)
Kastanjelaan 27
2982 CM Ridderkerk
Telefoon: 088 - 811 3217
E-mail : dierenbuddy.rotterdam@dierenbescherming.nl


Volg Dierenbuddy op Facebook!