Diervriendelijk toerisme

Soms word je op vakantie geconfronteerd met dierenleed. Gelet op de vele verontwaardigde en geschokte reacties die we krijgen van mensen die net terug zijn van vakantie, hebben we wat tips voor je op een rij gezet. Hiermee kan jij een steentje bijdragen aan het terugdringen van dierenleed in het buitenland.

Laat zwerfdieren met rust

In veel Zuid-Europese landen word je geconfronteerd met zieke, gewonde en hongerige zwerfhonden en -katten en zielige pups en kittens die aan hun lot zijn overgelaten. Voer deze dieren niet! Want als jij straks weg bent; wie voedt ze dan? Neem de dieren ook niet mee naar huis, in verband met de insleep van allerlei ziekten. Als je deze dieren echt wilt helpen, neem dan contact op met een lokale dierenbeschermingsorganisatie of Stichting Buitenlandse Asielen.

Koop geen (producten van) exotische dieren

Door een exotisch dier aan te schaffen, houd je de wildvang en handel in deze dieren in stand. Van alle gevangen dieren komt slechts eenderde in de huiskamers terecht. De rest sterft tijdens de gewelddadige vangst, het transport en bij de (tussen)handelaren. Ook voor producten als ivoor, koraal en bijvoorbeeld krokodillen- of slangenleren schoeisel worden dieren gedood. Een aantal soorten dieren wordt zelfs met uitsterven bedreigd als gevolg van deze handel.

Boycot vermaak met dieren

Reisorganisaties bieden soms reizen aan met bijvoorbeeld een avondje stierenvechten. Boycot dit soort evenementen waarin dieren worden misbruikt en geef bij je reisorganisatie aan waarom je hier problemen mee hebt. Stierenvechten, dansende beren, rodeo's, circussen met dieren, ezeltje rijden, ritjes op olifanten en kamelenraces zijn schrijnende voorbeelden van evenementen waarin dieren worden mishandeld en uitgebuit enkel voor het vermaak van toeristen. Hetzelfde geldt voor het op de foto gaan met jonge beertjes, aapjes, slangen en andere exotische dieren.
Meer informatie over stierenvechten vind je op de website van Comité Anti Stierenvechten.

Kies voor een diervriendelijk menu

Als je lekker uit eten gaat of zelf kookt tijdens je vakantie, kies dan voor diervriendelijke producten, zoals scharrel- of biologisch vlees, kaas en eieren. Producten zoals foie gras (waarvoor ganzen worden gedwangvoederd) en levend gekookte vis of kreeft, zijn natuurlijk uit den boze.

Meld dierenmishandeling bij politie

Wil je iets doen tegen dierenleed dat je onderweg tegenkomt? Maak dan foto's of video-opnamen van de gebeurtenissen en laat deze zien aan de lokale politie en/of meld het bij de ambassade. Misstanden kun je ook doorgeven via Dierenleed in het buitenland melden van Stichting AAP.