Een dier adopteren

Voordat je een dier in huis haalt, is het belangrijk om stil te staan bij een aantal praktische zaken. Weet je bijvoorbeeld wat het kost en hoeveel tijd er gaat zitten in de verzorging van een hond? Of hoe vaak het hok van een konijn verschoond moet worden? Bereid je voor met deze handige tips voor de baas.

Doe de dier & mens wijzer

Een verstokte bankligger die een bordercollie in huis neemt of iemand die een kat neemt om te scoren op Instagram, maar niks moet hebben van kattenbakken schoonmaken. Helaas komen dit soort 'vergissingen' maar al te vaak voor. Met een hoop ellende voor dier en mens als gevolg. Beantwoord de vragen en kom erachter of jij een match vormt met het dier dat je voor ogen hebt.

Over de term adoptie
Als Dierenbescherming gebruiken wij de term adoptie om de verplichtingen die een eigenaar voor een dier heeft uit te drukken. Wettelijk gezien kan een dier echter niet worden geadopteerd en dient er te worden gesproken van een koop. De Dierenbescherming volgt bij het aanschaffen van een dier alle wettelijke bepalingen die van toepassing zijn bij een (consumenten)koop.
 • Over katten

  Een kat brengt gezelligheid in huis, maar ook verantwoordelijkheid. De verzorging omvat meer dan alleen voer en drinkwater geven. Veel katten worden graag aangehaald en hun vacht moet dagelijks worden gekamd. Bedenk voordat je een kat in huis haalt of je hier wel geschikt voor bent.

  Kat in maandje

  Afgaan op uiterlijk of karakter?

  Een mooie kat kan zich heel erg misdragen en andersom. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar het uiterlijk. Bedenk van tevoren welk type kat bij je past en wat je leuk vindt aan een kat: bijvoorbeeld een schootkat, of een actieve buitenkat. Laat je in het asiel goed voorlichten.

  Aanschaf

  Voor een kat uit het asiel betaal je gemiddeld 100 euro. Daarvoor is het dier medisch onderzocht, voorzien van de nodige inentingen en gechipt en geregistreerd. Onze dierenopvangcentra hanteren verschillende tarieven, zowel voor volwassen katten en kittens. Ook raskatten en kittens zitten in het asiel. Kijk daar dus eerst, voordat je een nestje bij een fokker gaat bezichtigen. Bij een internetaankoop moet je goed opletten of de fokker te vertrouwen is. Sommige fokkers willen via internet snel geld verdienen, maar letten daarbij niet op de gezondheid van de dieren.
  Kosten

  Een kat kost ongeveer vierhonderd euro per jaar. Die kosten kunnen nog weleens oplopen door pensionkosten (vakantie) of dierenartskosten als het dier ziek wordt. Wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan als een kat ziek wordt, dan kun je een huisdierenverzekering afsluiten.

  Belangrijk om te weten: een groot aantal raskatten wordt gefokt op uiterlijk, wat vaak gaat gepaard met gezondheidsproblemen.

  Voorbereiding

  Verder moeten de volgende zaken in huis gehaald worden:

  • Kattenbak + vulling
  • Voerbak + drinkbak
  • Voer
  • Krabpaal of –plank
  • Borstel of kam
 • Over kittens

  Denk jij erover om een kitten of kittens aan te schaffen? Wat leuk! Een speelse kitten zorgt voor een boel levendigheid in huis, maar er zijn ook een aantal belangrijke vragen die je jezelf moet stellen. Heb je genoeg ruimte voor een kitten? En wat heeft een kitten eigenlijk nodig? Is jouw huis al kittenproof?

  kat in gras

  Aanschaf

  Overal op internet worden kittens aangeboden, maar is het nou verstandig om daar op in te gaan? Niet altijd, want je weet niet zeker waar deze kittens vandaan komen. Als je via de Dierenbescherming een kitten adopteert wordt je toekomstige huisdier volledig ingeënt, ontwormt, ontvlooit, gechipt, gecastreerd of gesteriliseerd. Allemaal belangrijke zaken waar je niet meer zelf aan hoeft te denken. Bovendien weet je dan zeker dat je goed zit. En kittens zijn ontzettend schattig, maar groeien al snel uit tot een volwassen kat. Heb je zin om daar ook
  goed voor te zorgen?

  Voorbereiding

  Voordat je een kitten in huis kunt halen moet je enkele dingen voorbereiden:

  • Aanschaf van een kleine krabpaal, een kattenbak met vulling en voldoende eet- en drinkbakjes.
  • Berg alle (losse) kabels op en leg breekbare objecten buiten bereik van kittens.
  • Planten kunnen giftig zijn voor kittens. Controleer dus goed of jouw planten kittenproof zijn.
  • Voor kittens bestaat speciaalvoer in de vorm van kittenbrokken. Hier zitten extra eiwitten en vetten in. Ideale bouwstoffen voor jouw huisdier!
  • Zorg voor voldoende speeltjes voor je kitten. Hier hoef je niet meteen veel geld voor uit te geven. Een combinatie van een wc-rolletje, een balletje, een speelmuis en een tunnel kan al voldoende zijn. Wissel de speeltjes tussendoor af en berg alles steeds goed op. Het is voor een kitten leuk om een speelmaatje te hebben van dezelfde leeftijd, dus denk er ook eens over na of je niet twee kittens wilt/kunt adopteren, in plaats van één.


  En tot slot, verdiep je eens in kattentaal voordat je een kitten adopteert. Laat je goed informeren bij het dierenasiel bij jou in de buurt. Veel plezier met je nieuwe huisgenootje(s)!

  Meer informatie

 • Over konijnen & knaagdieren

  Konijnen hebben veel verzorging nodig. Twee keer per week het hok verschonen, aandacht geven, spelen. Bovendien zijn het groepsdieren, dus is het belangrijk om ze met soortgenoten bij elkaar te houden. Dit geldt ook voor veel knaagdieren, zoals ratten en cavia's. De meeste hamsters leven liever alleen. Een konijn en een cavia vormen ook geen goede combinatie. Let er goed op dat de dieren gecastreerd zijn, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over ongewenste zwangerschappen.

  konijn in gras

  Speeddaten

  Behalve dierenasielen heeft de Dierenbescherming ook speciale konijnen- en knaagdieropvangcentra. Daar zijn de medewerkers gespecialiseerd in de omgang met konijnen en knaagdieren. Omdat konijnen groepsdieren zijn, kun je bij verschillende opvangcentra van de Dierenbescherming zelfs met jouw konijn langskomen voor een speeddate. Daarbij wordt gekeken of er een 'match' is tussen het konijn en de konijnen in het opvangcentrum.

  Kosten

  Voor een konijn uit het asiel betaal je een vergoeding. Daarvoor is het dier onderzocht en gezond bevonden door een dierenarts, gevaccineerd, eventueel gechipt, geregistreerd en gecastreerd. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor voer, materiaal om het verblijf in te richten en de dierenarts. Wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan als het konijn ziek wordt, dan kun je een huisdierenverzekering afsluiten.

  Boodschappenlijstje konijn

  • Goed hok*
  • Materiaal om het hok in te richten, zoals hooi en stro
  • Voerbak + drinkbak of -flesje
  • Voer
  • Borstel of kam

  * Een konijn heeft een ruim en goed geïsoleerd hok nodig met een uitloop naar buiten.

  Hoe krijg jij een Happy Konijn?

  De Dierenbescherming heeft samen Dibevo het Happy Konijn project ontwikkeld om in dierenwinkels de consument goed voor te lichten over het houden en verzorgen van konijnen.

 • Over honden

  Leuk! Een hond in huis. Maar er zijn een aantal afwegingen die je moet maken, voordat je tot aanschaf overgaat. Heb je voldoende tijd en geld voor het houden van een hond? Past een hond in je huishouden? Een hond moet drie keer per dag worden uitgelaten en heeft veel aandacht nodig.

  hond in gras

  Afgaan op uiterlijk of karakter?

  Als je een hond kiest is het verstandig te letten op of het dier in het gezin past. Ga niet teveel af op het uiterlijk of ras, dit zegt weinig over hoe een dier in elkaar steekt. De medewerkers in het asiel weten veel over het karakter van de honden die er zitten. Een goede reden om juist daar een kijkje te nemen!

  Het uiterlijk van een hond zegt weinig over zijn karakter. Veel honden worden gefokt op uiterlijke kenmerken, zonder daarbij te letten op de gezondheidsproblemen die daarmee gepaard gaan.

  Aanschaf

  Voor een hond uit het asiel betaal je tussen de 100 en 400 euro. Hiervoor is het dier medisch onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd. Neem eerst een kijkje in het asiel, voordat je bij een fokker aanklopt. Bij de aanschaf van een dier via internet moet je op je hoede zijn. Meestal gaat het hier om zogeheten broodfokkers die snel geld willen verdienen, ten koste van de gezondheid van de dieren.

  Kosten

  Voor de verzorging, voeding en dierenartskosten van een hond moet je rekenen op duizend euro per jaar. Daar komt vaak nog bij: opvangkosten tijdens vakantie, kosten voor een cursus of training of extra kosten bij ziekte. Wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan als de hond ziek wordt, dan kun je een huisdierenverzekering afsluiten.

  Voorbereiding

  Haal in ieder geval de volgende zaken in huis, voordat de hond komt:

  • Voerbak + drinkbak
  • Voer
  • Halsband + riem
  • Mand
  • Borstel of kam

  Chippen & registreren

  Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om honden te chippen en dat de registratie hiervan netjes wordt bijgehouden. Zo kunnen de controlerende instanties bij misstanden beter ingrijpen, bijvoorbeeld door illegale handelaren op te sporen. Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Hier ben je als eigenaar dus verantwoordelijk voor. Wie zich niet aan deze nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

Voor een gezonde pup

Het vinden van een goede, gezonde hond is lastiger dan je denkt. Malafide hondenhandelaars zijn erg doortrapt. Ze weten precies hoe zij hun pups moeten verkopen. Kijk bij het LICG voor meer tips

Doe de test