Hoe organiseer je een collecte als wijkhoofd?

Cassandra Ingrassia uit Arnhem is wijkhoofd Rijkerswoerd. Zij vertelt over vrijwilligerswerk bij de Dierenbescherming en wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een succesvolle collecteweek.

'Al een aantal jaar ben ik met veel plezier wijkhoofd en vrijwilliger bij de Dierenbescherming. De hoeveelheid tijd die ik daarmee kwijt ben, heb ik er graag voor over en valt me reuze mee.

Vooraf bel ik de collectanten. Kunnen- en belangrijker: willen ze weer mee collecteren in de collecteweek? Dat is altijd de week waar dierendag in valt, dus de week van 4 oktober. Daarna luister ik naar hun voorkeuren en op basis daarvan verdeel ik de straten in de wijk. Welke straten willen ze het liefste hebben? Welke liever niet? Ik doe mijn best om het zo eerlijk mogelijk te verdelen. Het is verstandig om te onthouden welke straten het goed- en welke het minder goed doen, zodat als er eens te weinig vrijwilligers zijn we een geschikte selectie kunnen maken.

Cassandra collecteert altijd mee en heeft vaak leuke gesprekken aan de deur. 'De mensen rennen regelmatig naar binnen om hun hond of kat te laten zien.'


Van collectant naar wijkhoofd

Ik heb altijd van dieren gehouden en ben opgegroeid met honden en katten. Ik vind het belangrijk dat ook zij het goed hebben en goed worden behandeld. Ik ben begonnen als collectant voor de Dierenbescherming. Later werd me gevraagd om wijkhoofd te worden, dat is de coördinator van de collecte in een bepaalde wijk.

Gemiddeld heb ik ieder jaar rond de 25 actieve, enthousiaste collectanten onder mijn hoede. Een groot deel van hen doet het al jaren en ik kan ook echt op ze rekenen. Ik ben begonnen als wijkhoofd met 7 a 8 collectanten en dit aantal heb ik in de afgelopen jaren kunnen vermeerderen naar circa 25.

Hoe ik dat heb gedaan?
Met een ander wijkhoofd ben ik deur aan deur gegaan in straten waar nog geen collectanten waren. Ik legde (om het ijs te breken) uit dat ik niets kwam verkopen, wat de meeste mensen wel grappig vonden. Vervolgens vroeg ik of er soms dierenliefhebbers tussen waren die wilden meehelpen met de collecte in de buurt. Hier werd vrijwel direct vriendelijk op gereageerd – met een aantal nieuwe collectanten tot gevolg.

Een andere keer had ik in het appartementencomplex naast ons huis nog niemand gerekruteerd. Toen er een man met een hond naar buiten kwam, vroeg ik of ik hem iets mocht vragen- dat mocht. Ik legde uit dat ik vrijwilliger was voor de Dierenbescherming en vroeg of hij wilde collecteren in het appartementencomplex waar hij woonde. Dat wilde hij.

Ik hang ieder jaar de poster die we van de Dierenbescherming toegestuurd krijgen op en leg de flyers neer bij onder meer de supermarkt, de dierenwinkel, de dierenarts etcetera. Als je het ze lief vraagt willen de meeste winkeliers best meewerken aan het goede doel. Ook zet ik tijdens de collecteweek de collectebus neer bij deze winkels.

Leuke gesprekken aan de deur
Dit jaar heb ik aan de voorzitter van de winkeliersvereniging gevraagd of wij op het winkelcentrum mochten collecteren en dat mocht. Op één enkele zaterdag hebben we met 3 collectanten al 300 euro opgehaald in het winkelcentrum.

Zelf collecteer ik altijd mee en dan krijg je vaak zulke leuke gesprekken aan de deur. De mensen rennen regelmatig naar binnen om hun hond of kat te laten zien.

Daarnaast breng ik de collectebus eind september even naar de collectanten toe. Dat vinden de meesten fijn en we praten even bij over de eventuele nieuwe zaken voor de collecte van dat jaar. Voor nieuwe collectanten maak ik extra tijd vrij om uit te leggen hoe het allemaal werkt. Als de collecteweek is afgelopen komen ze bij mij de bus weer inleveren en dan hoor ik een de deur even hoe het is gegaan.

Verder helpen bekenden zoals mijn moeder of een vriendin elk jaar trouw mee. Ik neem vaak een buurjongen of buurmeisje mee met de collecte. Een oude verkopers truc: de mensen vinden het leuk wanneer een kind de collectebus vasthoudt en geven daardoor vaak meer.

Als laatste maak ik een digitale collectebus aan op mijn Facebook.

Trots op alle collectanten

Het geeft me veel voldoening om de collecte ieder jaar te mogen helpen organiseren! Het allerleukste is als je na de collecteweek hoort wat je hebt opgehaald. Dan ben ik echt trots op al mijn collectanten en blij dat we het weer zo goed gedaan hebben met zijn allen!