Spreekbeurt over dieren (goed) houden

Een huisdier kan ontzettend leuk zijn en vaak worden mens en dier goede vrienden. Maar dat kan alleen als baasjes genoeg aandacht aan hun dier besteden. Huisdieren maken toch deel uit van het gezin!

Spreekbeurt over dieren (goed) houden

In Nederland hebben ongeveer 4,5 gezinnen één of meerdere huisdieren. In totaal wonen er in Nederland ongeveer 33,4 miljoen huisdieren. Denk aan honden, katten of konijnen, maar ook allerlei soorten vogels, reptielen, vissen en ga zo maar door. Misschien heb jij zelf ook een huisdier?

Baasjes moeten precies weten wat dieren nodig hebben. Dat kost enige tijd en inspanning. Zo heeft een hond beweging nodig: hij moet minstens drie keer per dag een uur naar buiten. Hij moet rennen, zijn behoefte doen en spelen met zijn baasje(s) of andere honden.Happy huisdier

Als je een huisdier hebt, moet je ook weten hoe je hem verzorgt, zodat hij zich 'happy' voelt. Veel mensen hebben te weinig kennis over het gedrag en de verzorging van dieren. En jij? Wist jij bijvoorbeeld dat een konijn een groepsdier is? Hij heeft andere konijnen nodig om gelukkig te zijn. In zijn eentje in een kooit, voelt het konijn zich eenzaam, ook al zijn er mensen in de buurt.

Huisdierenlijst

Welke dieren kun je wel en niet als huisdier houden? Dat staat op de zogeheten 'positieflijst zoogdieren'. Deze huisdierenlijst vind je hier.

Niet geschikt als huisdier

Niet alle dieren kun je als huisdier houden. Dat kan eigenlijk alleen met dieren die gewend zijn om bij mensen te leven. We noemen dat 'gedomesticeerde' dieren. Maar de meeste dieren zijn niet gewend aan een leven met mensen. Bijvoorbeeld dieren die in het wild leven. Deze dieren hebben vrijheid, frisse lucht, speciaal voedsel en bijvoorbeeld het gezelschap van soortgenoten nodig. Als ze dat allemaal niet krijgen, worden ze ziek en overleven ze het niet. Ze horen dus in de vrije natuur en moeten met rust gelaten worden. Zo is een egel een schattig diertje om te zien, maar binnen een kooitje wordt hij doodongelukkig. Hetzelfde geldt voor een eekhoorn of een haas. Daarom worden deze dieren niet als huisdier gehouden.

Exotische dieren

Dieren uit warme verre landen zijn geliefd als huisdier. Waarom? Omdat ze mooie kleuren hebben, er bijzonder uitzien of omdat ze zeldzaam zijn bijvoorbeeld. We noemen dit 'exotische' dieren, zoals papegaaien, slangen of schildpadden.

Deze dieren hebben het moeilijk als huisdier. Voorals als ze uit het wild zijn gevangen. Dat gaat hardhandig, met netten. De dieren lopen verwondingen op en worden in een doos of hok gestopt. Dan gaan ze met de boot of het vliegtuig naar Nederland. Veel van deze dieren overleven de reis niet. De dieren die blijven leven, komen bij mensen thuis in een hokje. Dit zijn ze helemaal niet gewend. Ze missen de ruimte, de warmte, het eten en de soortgenoten die ze in de natuur hadden. Daardoor worden deze dieren snel ziek. Al helemaal als de eigenaar helemaal niet zo goed weet welke specifieke zorg het dier nodig heeft. Maar ook exotische dieren die in Nederland gefokt worden, kun je beter niet houden. Het blijven wilde dieren, geen tamme huisdieren zoals honden en katten.

Geschikt voor een huisdier?

Niet iedereen is geschikt om een huisdier te houden. Je moet namelijk veel tijd hebben om je huisdier aandacht te geven. Ook moet je genoeg ruimte hebben in huis. Een grote hond die veel moet bewegen in een kleine flat is vaak geen goede combinatie. Een dier kost ook nog geld, dit moet een baasje wel voor het dier overhebben. Ook zijn sommige mensen allergisch voor bepaalde dieren. Mensen die een huisdier willen, moeten daar daarom van tevoren goed over nadenken. Het is beter om geen huisdier te nemen, dan om na een paar maanden het huisdier weg te moeten doen. Dat is voor het dier verdrietig, maar voor het baasje ook.

Ga naar het dierenasiel!

Mensen die een huisdier willen, kunnen het beste een dier uit het dierenasiel halen. Zo helpen ze een 'dakloos' dier aan een baasje. De Dierenbescherming heeft een groot aantal dierenasielen in Nederland. Op www.ikzoekbaas.nl zie je welke geweldige dieren er momenteel in onze dierenasielen zitten te wachten op een baasje.

De Dierenbescherming

Er leven in Nederland een heleboel dieren. Dieren in de natuur, zoals vossen en eekhoorns, maar ook huisdieren, zoals honden en katten. En vergeet niet dat we dieren houden voor hun vlees, eieren en melk.

Helaas gaat het niet altijd goed met de dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen en dierenambulances. Ook onze Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming controleert of dieren goed worden gehouden. Verder vraagt de Dierenbescherming aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen. De bescherming van proefdieren is een goed voorbeeld hiervan.

Weetjes

 • Koop nooit zomaar een dier via Marktplaats of andere internetsite. Het kan namelijk zijn dat er illegale handel achter zit.
 • Als je een huisdier wilt, is het altijd goed om een huisdier uit het dierenasiel te halen. Zij wachten met smart op een baasje.
 • Kon je in ons dierenasiel geen dier vinden? Zorg er dan voor dat de handelaar of fokker waar je het diertje koopt betrouwbaar is en goed met dieren omgaat. Helaas bestaan er veel onvriendelijke handelaren en fokkers.
 • Als je een cavia of konijn als huisdier neemt, neem er dan twee. In hun eentje worden deze dieren ongelukkig.
 • Heb je een hond of kat? Laat hem dan chippen! Als hij per ongeluk wegloopt, kan hij snel teruggevonden worden en dan weten de vinders wie het baasje is.
 • Op de website van LICG kun je veel informatie vinden over hoe je je huisdier goed kunt houden.


Meer informatie

Hier vind je meer informatie voor je spreekbeurt:

Quiz

Maak een mooie quiz voor in de klas! Laat je klasgenootjes de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt!

 • Hoeveel gezinnen in Nederland hebben één of meerdere huisdieren?

  Ongeveer 4,5 miljoen gezinnen.

 • Hoe vaak moet een hond minimaal naar buiten per dag?

  Minimaal drie keer per dag.

 • Wat zijn gedomesticeerde dieren?

  Dieren die gewend zijn met mensen te leven.

 • Waarom kun je het beste minimaal twee cavia's of twee konijnen houden?

  Omdat ze anders eenzaam en ongelukkig worden.

 • Waarom is het goed om je huisdier te laten chippen?

  Zodat het baasje makkelijk op te sporen is, als het huisdier kwijt is.