Spreekbeurt over dierendag

Spreekbeurten over dieren en hun verzorging, met leuke weetjes, foto's, filmpjes en quizvragen.

Je hebt vast weleens van dierendag gehoord. Misschien heb je het zelfs wel eens gevierd voor je eigen huisdier. Sinds 1930 zetten mensen op 4 oktober hun huisdier in het zonnetje. Ze krijgen wat lekkers te eten, zoals een kluifje, snoepje of een extra wortel. De hond krijgt een lekker lange wandeling en de kat een speelgoedmuis.

Het is natuurlijk leuk om je huisdier te verwennen. Maar dierendag is vooral bedoeld om dieren die het minder makkelijk hebben wat extra aandacht te geven. Jouw huisdier heeft vast al een gezellig leven!

De geschiedenis

Dierendag is begonnen door Fransiscus van Assisi. Fransiscus werd rond 1181 geboren. Zijn vader was een rijke zakenman die kleren verkocht. Fransiscus vond hier niet zoveel aan en wilde liever ridder worden. Maar toen hij een zieke melaatse man zag, kwam hij op een ander idee: hij wilde zich inzetten voor de armen en zieken, dus werd hij een monnik.

Fransiscus gaf niet alleen om mensen, maar hield ook erg van de natuur en van dieren. Er wordt zelfs verteld dat hij sprak met dieren! Hij zei tegen een wolf dat hij geen mensen mocht opeten en sprak met vogels. De vogels kwamen allemaal om hem heen zitten.

Dierenbeschermers vonden het in 1929 hoog tijd dat er een dag kwam om stil te staan bij dierenwelzijn. Toen hebben zij 4 oktober, de sterfdag van Fransiscus van Assisi, uitgeroepen tot dierendag. In 1930 was het voor het eerst officieel dierendag op 4 oktober.

Tips voor huisdieren

Koekjes en snoepjes zijn heel lekker voor je dier, maar aandacht is nog veel leuker! Ga eens een wat langere wandeling maken met je hond en speel samen met een bal. Dat is veel gezonder dan veel eten en snoepen.

Als je kat van kroelen houdt, kun je hem een extra borstelbeurt geven. Daar gaat hij vast van spinnen! Houdt je kat meer van spelen? Zorg dan dat hij achter een speeltje aan kan rennen of gebruik een kattenhengel om hem te laten springen. Héél goed voor zijn conditie!

Ook knaagdieren en konijnen verdienen extra aandacht. Geef ze iets om aan te knagen en om mee te spelen. Dan hoeven ze zich niet te vervelen.

Dierendag is een dag om je dier extra aandacht te geven.

Wilde dieren

Je kunt het leven ook feestelijker maken voor wilde dieren in de buurt.
Padden trekken in de herfst terug om te overwinteren. Ze gaan op zoek naar een droge plek onder de bladeren. Zorg er daarom voor dat de blaadjes in de tuin blijven liggen. Veeg ze bijvoorbeeld naar een bepaalde hoek in de tuin. Ook egels vinden het fijn om onder de bladeren te kruipen.

Dieren die we ook niet moeten vergeten

De Dierenbescherming vindt het fijn dat zoveel mensen dierendag vieren. Maar helaas zijn er nog heel veel dieren die niet verwend worden. Dieren in de vee-industrie bijvoorbeeld. Die krijgen niet de kans om zich te gedragen zoals ze willen.

Ook vindt er nog steeds jacht op dieren plaats. En worden sommige huisdieren verwaarloosd of zelfs mishandeld. De Dierenbescherming vindt dat het voor deze dieren beter kan!

Een extra wortel voor deze cavia op dierendag.

Vee-industrie

Dieren in de vee-industrie mogen we op dierendag niet vergeten! Deze dieren worden vaak in te kleine hokken gehouden. Ze hebben te weinig ruimte om zich natuurlijk te gedragen. Een varken krijgt niet de mogelijkheid om te wroeten. Koeien kunnen in de stal niet grazen en kippen zitten elkaar in de weg bij het scharrelen. Bovendien is een stal vaak erg saai. Varkens en koeien houden wel van een spelletje, ze zijn slimmer dan je denkt! Het kan ook anders. Om dat duidelijk te maken heeft de Dierenbescherming het Beter Leven-keurmerk verzonnen.

Beter Leven-keurmerk

Er zijn ook boerderijdieren die een beter leven hebben gehad. Het vlees van die dieren herken je aan de sticker van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Het vlees kan een, twee of drie sterren krijgen. Hoe meer sterren, hoe beter het leven van het dier was.

Het allerbeste vlees is biologisch (meestal 3 sterren Beter Leven-keurmerk). De dieren van een biologische boerderij mogen vrij in de wei rondlopen en krijgen speeltjes. Varkens kunnen zelf bepalen of ze in de modder gaan wroeten of in de stal gaan liggen. Koeien mogen grazen in de wei en hun kalfjes mogen langer bij de moeder blijven. Ook eieren kunnen het Beter Leven-keurmerk hebben. De kippen die de eieren leggen worden dan beter verzorgd dan andere kippen.

Heb je weleens vlees met het Beter Leven-keurmerk in de supermarkt zien liggen? Let er maar eens op! En je kunt natuurlijk ook vegetarisch eten, al is het maar een dag in de week. Voor een vegetarische maaltijd hoeven geen dieren te lijden. En vegetarisch eten is ook hartstikke lekker!

Jacht

De jacht is in Nederland niet verboden. Jagers mogen voor hun plezier op dieren als hazen, fazanten, wilde eenden, houtduiven en konijnen schieten. Ook wordt er gejaagd op vossen, mollen, kraaien en ganzen. Deze dieren zouden schade toebrengen aan de omgeving.

Ook op grotere dieren in het bos wordt gejaagd. Dit doen mensen om groepen dieren in het bos niet te groot te laten worden. Daarom worden damherten, edelherten, muskusratten en wilde zwijnen ook neergeschoten. Wat vind jij daarvan?

Niet nodig!

De Dierenbescherming vindt dat neerschieten nooit een oplossing mag zijn. Er zijn ook diervriendelijke methoden om ervoor te zorgen dat dieren geen overlast veroorzaken. Ook de overlast in dorpen en steden die de dieren veroorzaken, is op te lossen. Zo helpt het als mensen geen etensresten op straat laten liggen, want daar komen dieren op af.

Cavia's zijn gek op andijvie.



Huisdieren

Als jij een huisdier hebt, zorg je er vast goed voor! Veel mensen houden erg van hun dieren, maar er zijn ook mensen die dat niet doen of die door omstandigheden niet goed voor hun huisdier zorgen. Soms worden deze dieren zelfs op straat gedumpt of aan een boom gebonden. Gelukkig is het dierenasiel er voor deze dieren. Daar worden ze liefdevol opgevangen door de vrijwilligers. Als ze ziek zijn, worden ze beter gemaakt en er wordt gekeken naar wat het karakter van het dier is. Zo kunnen de mensen van het dierenasiel goed zien bij welk baasje het dier het beste past. Houdt hij meer van spelen of juist van luieren? Dier en baasje moeten natuurlijk wel bij elkaar passen. Met een beetje geluk kan een dier een leuk baasje vinden dat goed voor hem zorgt.

Exotische dieren

Sommige mensen vinden het leuk om een heel speciaal dier als huisdier te houden. Deze exotische dieren komen vaak uit warme landen. In Nederland is het te koud voor veel schildpadden, leguanen en tropische vogels. Exotische dieren hebben een andere verzorging nodig dan een konijn of een hond. Veel mensen weten niet goed wat het dier nodig heeft om gelukkig te leven. Zo raken de dieren vaak verwaarloosd. In het ergste geval kunnen de dieren dood gaan, omdat er niet goed voor wordt gezorgd.

Op dierendag denken we dus ook aan al deze dieren!

Huisdieren zijn echte vrienden die altijd voor je klaarstaan.



Collecteweek Dierenbescherming

Tijdens de week van dierendag houdt de Dierenbescherming de jaarlijkse collecteweek. Iedereen kan zich opgeven om geld op te halen voor de dieren. Het geld gaat naar dieren in het asiel, de dierenambulance, de bescherming van wilde dieren en nog veel meer!

Het redden, beschermen en verzorgen van dieren kost veel geld. In het asiel hebben dieren eten nodig. De auto’s van de dierenambulance kosten geld en gebruiken benzine. Bij elkaar opgeteld is dat hartstikke duur!
Ook kinderen kunnen zich opgeven voor de collecte van de Dierenbescherming. Samen met een volwassen begeleider (bijvoorbeeld je moeder) ga je met een collectebus langs de deuren.

De Dierenbescherming

Er leven veel dieren in Nederland. Dieren in de natuur, zoals vogels en vissen, maar ook huisdieren. Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk.
Helaas gaat het niet altijd goed met de dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen en rijden onze dierenambulances het hele land rond. En onze inspecteurs houden dieren goed in de gaten. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren.

Honden houden wel van een balspel of lekker samen rennen.

Weetjes

  • Veel winkels maken van dierendag een reclamestunt.
  • Het leukste dierendagcadeau is aandacht voor je dier!
  • Bij sommige kinderboerderijen worden de dieren extra verwend met een slabuffet!
  • Bij de katholieke kerk kun je op dierendag je dier laten zegenen door de pastoor.
  • Sommige mensen maken het wel erg bont met dierendag. Die geven hun hond een diamanten halsband!

Links

Hier vind je nog veel meer informatie voor je spreekbeurt.

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt!

  • Welke datum is er gekozen voor dierendag?

    4 oktober, dat is de sterfdag van Fransiscus van Asissi. Deze heilige hield van dieren.

  • Waarom vieren we dierendag?

    Om stil te staan bij dierenwelzijn en dieren in nood.

  • Waar gaat het geld van de collecteweek van de Dierenbescherming naartoe?

    Het geld gaat naar dieren in het asiel, de dierenambulance, het beschermen van wilde dieren en nog veel meer!

  • Waarom is de Dierenbescherming tegen de jacht?

    Omdat overlast van dieren op een diervriendelijke manier op valt te lossen. Ook vindt de Dierenbescherming dat je niet voor je plezier dieren dood mag schieten.