Spreekbeurt over konijnen

Een konijn behoort niet tot de knaagdieren, maar tot de haasachtigen.

De konijnen die wij nu als huisdieren houden, stammen af van wilde konijnen die zich ongeveer een miljoen jaar geleden over Europa verspreidden. Konijnen zijn in het wild bruin en grijs van kleur. Ze leven samen in grote groepen. Een konijn is een haasachtige en geen knaagdier. Een knaagdier heeft maar twee tanden in de bovenkaak. Een konijn heeft, net als de haas, vier tanden in de bovenkaak. Achter de voortanden heeft een konijn nog een paar stifttanden zitten. Een vrouwtjeskonijn noemen we een voedster, een mannetjeskonijn heet een rammelaar en een babykonijn noemen we een lamprei. Een konijn wordt gemiddeld 8 jaar oud.

Een konijn als huisdier

In Nederland worden een heleboel konijnen als huisdier gehouden. Er zijn veel verschillende konijnenrassen. De rassen verschillen in bouw, grootte en vachtkleur. Konijnen kunnen rechtopstaande oren of hangoren hebben. Dwergkonijnen zijn meestal wat feller en schrikken sneller dan grote konijnen. Konijnen zijn liever niet alleen. ze hebben een soortgenootje nodig om mee rond te rennen. Een konijn heeft veel beweging en veel ruimte nodig. Veel konijnen willen helemaal niet de hele tijd opgepakt worden. Baasjes mogen hun konijn nooit aan de oren of aan de nek oppakken. Wel voorzichtig aan het nekvel.

Hoe leven konijnen?

In de natuur laten konijnen weten welk stukje land van hen is door keutels te leggen, een plasje te doen en met hun kin langs voorwerpen te gaan. Ze graven holen en maken allemaal gangen. Het gangenstelsel heeft meerdere uitgangen. Boven de grond zoeken de konijnen naar voedsel. Ze eten vaak in de ochtend en avond, in de middag rusten ze. Konijnen vinden het prettig om bij elkaar te liggen en elkaar te wassen. Je kunt zien dat een konijn ziek is als hij niet actief is, vuile ogen of neus heeft, jeukt of niet veel eet. Als een konijn een dag niet eet, moet hij meteen naar de dierenarts.

Een konijn heeft veel beweging en ruimte nodig, en gaat het liefst zijn eigen gang.

Wat voor hok heeft een konijn nodig?

Het is belangrijk dat het hok van het konijn groot genoeg is. Het konijn moet kunnen rondrennen en op zijn achterpoten kunnen staan. Konijnen kunnen dankzij hun wintervacht prima buiten leven. Wel is het belangrijk dat het hok water- en winddicht is. Zomers moeten konijnen een plek in de schaduw hebben. Konijnen kunnen slecht tegen de wisseling van temperatuur. Je moet daarom nooit een buitenkonijn in de winter naar binnen halen. Een binnenhok mag niet op de tocht, bij de verwarming of in de zon staan. Op de bodem van het hok kan het best een dikke laag stro liggen.

Kan een konijn loslopen in huis?

Een konijn kan prima los in huis rondlopen, maar blijf in de buurt: een konijn kan bijvoorbeeld in een elektriciteitskabel knagen en dat is levensgevaarlijk!

Wat eet een konijn?

Konijnen zijn vegetariërs. Ze eten graag groenvoer en hooi. Ze kunnen daarnaast beter biksbrokjes dan gemengd voer eten, want hierin zitten alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft. Bij gemengd konijnenvoer snoepen konijnen alleen de lekkere brokjes eruit en dan laten ze de gezonde brokjes liggen. Een konijn moet altijd wat te knabbelen hebben. Dit is goed voor zijn tanden, want de tanden van een konijn groeien altijd door. Konijnen moeten ook altijd vers drinkwater hebben.

Een konijn heeft een soortgenootje nodig (met wie hij een klik heeft) om gelukkig te zijn.

Hoeveel konijnen zitten er in het dierenasiel?

In Nederland worden ieder jaar meer dan 1500 konijnen en knaagdieren naar asielen van de Dierenbescherming gebracht, zoals het Knaaghof, Het Knaagdierencentrum en Het Knaagspoor. In het asiel worden de konijnen goed verzorgd, maar ieder konijn wil het liefst een eigen thuis. Op de website www.ikzoekbaas.nl staan alle konijnen die in onze dierenasielen verblijven.

De Dierenbescherming plaatst konijnen nooit in hun eentje. De nieuwe eigenaar moet al een konijn hebben of haalt twee (of meer) konijnen in huis. Heeft het nieuwe baasje al een konijn, dan moet hij eerst gekoppeld worden met het asielkonijn, om te kijken of de konijnen het wel goed met elkaar kunnen vinden. Hebben ze een klik? Dan worden ze samen heel gelukkig!

Dieren in Nederland

Er leven veel dieren (zoals konijnen) in Nederland. Dieren in de natuur, zoals vogels en vissen, maar ook huisdieren. Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk.

Wat doet de Dierenbescherming voor dieren in Nederland?

Helaas gaat het niet altijd goed met de dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren in Nederland die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen en rijden onze dierenambulances het hele land rond. En onze inspecteurs houden de gezondheid van dieren goed in de gaten. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren.

De Dierenbescherming plaatst nooit konijnen in hun eentje. Daar worden ze eenzaam van.

Weetjes

 • Konijnen slapen met hun ogen open.
 • Het kleinste konijnenras is de kleurendwerg, het grootste konijnenras is de Vlaamse reus.
 • Konijnen gaan meestal eerder dood als ze te zwaar zijn.
 • Konijnen eten vaak hun eigen keutels op. Daar haalt het konijn nog voedingsstoffen uit.
 • De tanden van een konijn groeien wel 15 centimeter per jaar!
 • De plas van konijnen kan oranje zijn door de kleurstoffen in het eten.
 • De Romeinen hielden al konijnen.
 • Je moet een konijn elk jaar laten inenten bij de dierenarts.
Zorg dat een konijn buiten altijd een beschut plekje heeft om voor de zon te schuilen.

Extra informatie

Hier kun je nog wat meer informatie vinden:


Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt!

 • Hoe oud wordt een konijn ongeveer?

  Ongeveer 8 jaar oud.

 • Hoe noemen we een mannetjeskonijn?

  Een rammelaar.

 • Hoeveel konijnen en knaagdieren komen er per jaar in de dierenasielen van de Dierenbescherming terecht?

  Meer dan 1500.

 • Hoe mag je een konijn nooit oppakken?

  Aan zijn oren of in zijn nek. Het mag alleen aan zijn nekvel.

 • Wat is het grootste konijnenras?

  De Vlaamse reus.

 • Bonusvraag: Wat betekent het gezegde 'Hij is een ijskonijn'?

  Iemand die de dingen doet zonder emoties te laten zien.

Meer over dit onderwerp