Kalvertransporten: te jong op transport

Waar kalfjes in de natuur zes tot twaalf maanden bij hun moeder blijven, worden ze in de melkveehouderij direct na de geboorte bij de moeder weggehaald. Als ze 10 tot 14 dagen oud zijn gaan ze al op transport. Jaarlijks komen er zo’n 800.000 kalfjes naar Nederland. Een kwart miljoen hiervan wordt zelfs langer dan 8 uur vervoerd, tot soms wel 19 uur aan toe.

Uitputtingsslag

De jonge babykalfjes staan soms dagenlang in een vrachtwagen, op elkaar gepropt, vaak zonder drinken. Voor deze jonge dieren zijn lange afstandstransporten een ware uitputtingsslag. Ze kunnen hun evenwicht nog niet zo goed bewaren en zijn snel moe. Op een gegeven moment moeten ze wel liggen, ook al willen ze dat liever niet. Omdat hun afweerstysteem nog niet volgroeid is, worden ze onderweg vaak ziek. Drinken lukt de meeste kalfjes niet. In veewagens zitten wel waternippels, maar kleine kalfjes weten nog niet hoe ze daaruit moeten drinken. Sommige kalfjes zijn bij aankomst zó uitgeput dat ze niet meer zelfstandig de wagen uit kunnen komen, een enkel dier sterft zelfs onderweg.

beeldmateriaal Eyes on Animals

Dit moet stoppen.

In Nederland bestaat een grote kalverindustrie die verantwoordelijk is voor dit gesleep met kalfjes. De Dierenbescherming roept daarom branche-organisatie SBK ter verantwoording. Lees hier onze oproep aan Joop Atsma, voorzitter Stichting Brancheorganisatie Kalversector.

Steun onze actie. Teken nu!


Terug naar het dossier kalvertransporten.