Kalvertransporten: rustplaats wordt vaak overgeslagen

Bij reizen die langer dan 19 uur duren, moet een halteplaats worden aangedaan om kalfjes uit te laden en 24 uur te laten rusten. Dit wordt vaak overgeslagen, want tijd is geld.

Geen rust

Na 19 uur reizen is de chauffeur wettelijk verplicht om de kalfjes op een halteplaats uit te laden, waar ze drinken krijgen en 24 uur mogen rusten in een stal op stro. “Regelmatig komt het echter voor dat dit ‘dierenhotel’ wel wordt geboekt, omdat de overheid anders geen exportvergunning geeft voor het veevervoer, maar dat de halteplaats voorbij wordt gereden. Tijd is tenslotte geld en het dierenwelzijn is daaraan ondergeschikt,” zegt Bert van den Berg, programmamanager veehouderij bij de Dierenbescherming. De reis van vele honderden kilometers is dan ook ontzettend zwaar voor de kalfjes.

beeldmateriaal Eyes on Animals

Dit moet stoppen.

In Nederland bestaat een grote kalverindustrie die verantwoordelijk is voor dit gesleep met kalfjes. De Dierenbescherming roept daarom branche-organisatie SBK ter verantwoording. Lees hier onze oproep aan Joop Atsma, voorzitter Stichting Brancheorganisatie Kalversector.

Steun onze actie. Teken nu!


Terug naar het dossier kalvertransporten.