DIER

Het magazine van de Dierenbescherming

Leden van de Dierenbescherming ontvangen vier keer per jaar het magazine Dier. Hierin lees je informatie over ons werk, nieuws, resultaten en achtergrondverhalen. Nieuwsgierig? Lees het magazine hier online.

Maart 2023

Deze maand gaat Nederland naar de stembus om te bepalen welke politici de kiezers mogen vertegenwoordigen op provinciaal niveau. Een gouden kans voor dierenwelzijn?

Verder in deze DIER: de Dierenbescherming zet zich al jaren in om het zwerfkattenprobleem beheersbaar te maken. Op pad met Lisette van Kemenade, vrijwilliger voor de zwerfkattenwerkgroep in Tilburg en omgeving. En hulp voor mensen met beperkt budget. Aan liefde voor hun dier geen gebrek, maar geld voor de dierenarts is er niet meer. Om deze mensen een steuntje in de rug te bieden, organiseerde de Dierenbescherming op 21 januari een hartverwarmende pilot, waarbij dierenbezitters met een smalle beurs gratis of voor een klein bedrag hun kat, hond of konijn konden laten chippen, inenten, ontwormen en nakijken door een dierenarts.

Lees als magazine

Lees als pdf

Edities 2022

  • Editie 4 - Leren samenleven met de wolf

    December 2022



    Het zal niemand zijn ontgaan: de wolf is terug in Nederland. En zelden maakte een in het wild levend dier zóveel los. Bewondering en fascinatie, maar ook angst. Hoe kijkt de Dierenbescherming naar de wolf? En hoe kunnen we in een dichtbevolkt land als het onze samenleven met een toppredator?

    Verder in deze DIER: Extra aandacht voor dieren met een rugzakje. En vlees, bont en kreeft zonder dierenleed

    Lees als magazine

    Lees als pdf

  • Editie 3 - Ruimte voor koeien met sterren

    Oktober 2022

    Jaarlijks vangen onze asielen zo’n 2500 honden op. Om deze dieren een nieuwe start te bieden, krijgen ze naast zorg, liefde en aandacht zoveel mogelijk begeleiding en training. Buitenterreinen zijn daarbij onmisbaar. Hier worden ze lichamelijk en mentaal uitgedaagd, waarmee we voorkomen dat honden zich gaan vervelen of fysiek verslechteren. Ook werken we aan eventuele gedragsproblemen en angsten. Drie hondenverzorgers vertellen over het helende effect van training op maat.

    Verder in deze Dier heel veel herfsttaferelen in beeld. Maar ook meer over de campagne 'Chip de kat'. En alle ruimte voor koeien met sterren in de Beter Leven week.

    Lees als magazine

    Lees als pdf

  • Editie 2 - Opvang voor duizenden kittens

    Mei 2022

    Jaarlijks vangt de Dierenbescherming 3.400 kittens op, waarvan het merendeel in de zomermaanden binnenkomt In deze DIER meer over de asieldierencampagne in teken van kittens. En verder in het magazine: verhalen vanuit het meldpunt voor dieren uit Oekraïne, scholenvoorlichters over gastlessen op basisscholen en jonge dierenbeschermers aan het woord.

    Lees als magazine

    Lees als pdf

  • Editie 1 - Ophokken en doodmaken?

    Maart 2022

    Ophokken en doodmaken? De uitbraak van vogelgriep waar we nu mee te maken hebben is de grootste in Europa ooit, maar de aanpak hiertegen is achterhaald. En in deze DIER ook: Aftellen tot de lente in magische beelden, lobbyen voor dieren in alle windstreken en een dierenbuddy aan het woord.

    Lees als magazine

    Lees als pdf

Edities 2021

  • Editie 4 - Aandacht voor dieren en natuur loont

    DIER 4 -2021

    December 2021

    2021 moest het jaar van de biodiversiteit worden. Maar het regende sombere verhalen over onze natuur, klimaatverandering en dan was er ook nog een pandemie die roet in het eten gooide. Toch zijn er ook lichtpuntjes. Deze keer in DIER: otters, bevers en zeehonden zijn niet langer bedreigd, de wolf keerde terug in ons
    land en ook de zeearend broedt sinds lange tijd weer hier. Verder: lezersfoto's, een nieuw leven voor proefdieren en jonge dierenbeschermers aan het woord.

    Lees als magazine

    Lees als pdf

  • Editie 3 - Thor werd gedumpt

    September 2021

    Op zoek naar een huisdier? Hoe weet je dan welk soort bij je past? Deze keer in DIER: in tien stappen naar de juiste match. En deze dierendag aandacht voor Thor. Hij werd als pup gedumpt, maar wij vingen hem op. Jaarlijks vangt de Dierenbescherming ruim 1000 dieren op die in de steek zijn gelaten, omdat hun eigenaar niet meer voor ze wil of kan zorgen.

    Lees als magazine

    Lees als pdf

  • Editie 2 - Nieuwe toekomst voor ex-proefdieren

    De Dierenbescherming vangt jaarlijks zo’n 16.500 honden, katten, konijnen en andere dieren op die zijn gedumpt, verwaarloosd of afgestaan. We doen er alles aan om deze dieren weer gezond te krijgen, zodat ze snel een geschikt thuis vinden. Maar om dieren te begeleiden naar een nieuwe start, is vaccineren van levensbelang. Lees het in de nieuwste editie van Dier

    Lees verder

  • Editie 1 - Nieuw leven voor gedumpte pups

    Klik voor groot beeld

    Eind oktober vond een toevallige voorbijganger drie hondjes achter het station in Deventer. Ze waren achteloos in een kinderrugzakje gepropt en als oud vuil achtergelaten. Hoe gaat het nu met de gedumpte pups? En verder in deze DIER: Schattige kenmerken gaan soms ten koste van dierenwelzijn. En zes bevlogen vrijwilligers vertellen over hun ervaringen op de dierenambulance.

    Lees verder

Edities 2020

  • Dier 4 - Stop de plezierjacht!

    Een schiettent? In het bos? De kermisattractie staat centraal in een confronterend filmpje waarmee de Dierenbescherming de absurditeit van de plezierjacht benadrukt. Zomaar dieren doodschieten wil niemand, zou je denken. En toch is het een realiteit waar jaarlijks een kwart miljoen dieren het slachtoffer van is. Verder in deze DIER: Drie gemeentebestuurders vertellen hoe zij zich inzetten om het welzijn van dieren in hun regio te verbeteren En meer over de strategische koers: samen naar een vanzelfsprekend diervriendelijk Nederland.

    Lees verder

  • Editie 3 - Duizenden paarden in nood

    In afgelegen weilanden en donkere stallen blijft heel wat leed onder paarden en pony's verborgen. In deze DIER het verhaal van de pony’s Amir, Josje en Kruimeltje, die er verschrikkelijk aan toe toen waren toen ze werden gevonden door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Vorig jaar kwamen ruim 1300 meldingen binnen over over paarden en pony's. Lees er meer over in het artikel over de campagne Help ons redden. Daarnaast een interview met Beter leven keurmerk-pioniers Zant, zuivelboeren in Noord-Holland. Waar zit de winst als je kiest voor zuivel met een ster van het Beter Leven keurmerk? En de wolf is terug van weggeweest. Wat moeten we weten over dit fascinerende roofdier?

    Lees verder

  • Editie 2 - Deltaplan voor de veehouderij

    De wereld kwam abrupt tot stilstand door de uitbraak van het coronavirus. Directeur van de Dierenbescherming Co'tje Admiraal spreekt in deze surrealistische tijd over de relatie tussen pandemieën en dierziekten en de noodzaak om nu na te denken over onze relatie met dieren. Ook is er ruim aandacht voor ‘onze helden’. Want de noodhulp aan dieren stopt nooit; zelfs in tijden van een crisis blijven dierenbeschermers doen wat ze altijd al doen; dieren redden, opvangen en beschermen. Hoe zij hun werk voortzetten in deze moeilijke tijd, vertellen ze in DIER. Verder schijnen we ons licht over het Deltaplan voor de Veehouderij dat de Dierenbescherming onlangs presenteerde en kregen weer een heleboel dieren een beter leven.

    Lees verder

  • Editie 1 - Marny werd slachtoffer van foute fokkerij

    Het klinkt cru, maar Marny, het hondje op de cover, had eigenlijk niet geboren moeten worden. Ze is doof, de kans is groot dat ze blind wordt en in de toekomst epileptische aanvallen krijgt. Oud gaat ze waarschijnlijk niet worden. Dit alles wordt veroorzaakt door een genetisch defect als gevolg van foute fok. In dit nummer een verhaal over FairDog, een initiatief van onder meer de Dierenbescherming, waarmee misstanden rond de fok en handel van honden zoals Marny in de toekomst moeten worden ingedamd. Verder nemen de we huismerkkip uit de supermarkten onder de loep en vertellen vijf jonge dierenbeschermers tussen de 7 en 13 jaar over hun bijdrage aan een beter welzijn voor dieren.

    Lees verder

Edities 2019

  • Editie 4 - Dieren trotseren de kou

    Achter gesloten deuren gaat veel leed schuil. De preventieteams van de Dierenbescherming weten daar alles van. Zij komen in actie als dieren niet de juiste zorg krijgen. In dit nummer aandacht voor dit belangrijke, maar nog vaak onderbelichte onderdeel van ons werk. Verder een verhaal over een futuristische kotter die diervriendelijker visserij mogelijk maakt, de redding van twee egeltjes van nog geen dag oud en drie mensen aan het woord over ons project Dierenbuddy, dat hulp biedt aan ouderen en chronisch zieken die de zorg voor hun huisdier niet meer zelfstandig kunnen dragen.

    Lees verder

  • Editie 3 - Consument aan zet

    Niet de overheid, de boer of dierenbeschermers, maar de consument in de supermarkt bepaalt of dieren in de veehouderij het beter krijgen, of niet. Vorig jaar gaven we een recordbedrag uit van ruim 1,9 miljoen euro aan boodschappen met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. In deze editie van DIER een dossier over het keurmerk dat meer dan 35 miljoen dieren per jaar een beter leven geeft. Ook een interview met plastic soup surfer Merijn Tinga, die onvermoeibaar ten strijde trekt tegen plastic zwerfafval, tips voor een plasticvrij leven en een zwervend varkentje dat een nieuw thuis vond.

    Lees verder

  • Editie 2 - Nieuwe kans voor beschadigde honden

    Elk jaar vangt de Dierenbescherming meer dan 4.000 honden op die zijn gedumpt, verwaarloosd of afgestaan. Veel van deze honden hebben extra zorg nodig. Onze medewerkers en vrijwilligers doen er alles aan om deze kwetsbare dieren weer gezond en fit te krijgen, en een fijn thuis voor ze te vinden. In deze editie van DIER lees je wat hier allemaal bij komt kijken; van medische hulp tot aan professionele begeleiding.

    Lees verder

  • Editie 1 - Eenzame paarden verdienen een kudde

    Achter gesloten deuren gaat veel leed schuil. De preventieteams van de Dierenbescherming weten daar alles van. Zij komen in actie als dieren niet de juiste zorg krijgen. In dit nummer aandacht voor dit belangrijke, maar nog vaak onderbelichte onderdeel van ons werk. Verder een verhaal over een futuristische kotter die diervriendelijker visserij mogelijk maakt, de redding van twee egeltjes van nog geen dag oud en drie mensen aan het woord over ons project Dierenbuddy, dat hulp biedt aan ouderen en chronisch zieken die de zorg voor hun huisdier niet meer zelfstandig kunnen dragen.

    Lees verder

Edities 2018

  • Editie 4 - Dierenkwellers harder aangepakt

    Het nieuwe nummer DIER gaat o.a. over het harder aanpakken van dierenmishandelaars. Onze hoofdredacteur ging op pad met schaapherder Bart van Ekkendonk in de Loonse en Drunense Duinen. Daarnaast een interview met duurzame ondernemer Mark Kulsdom, die een plantaardige burger op de markt bracht.

    Lees verder

  • Editie 3 - Kitty werd vastgebonden aan een hek

    Het nieuwe nummer DIER staat in het teken van bijzondere reddingsacties. Van Kitty, maar ook van honderden zwanen die deze zomer werden besmeurd met olie, een vermagerde hond die van de stress zijn haren was kwijtgeraakt, een aangereden kat en een konijn dat van zijn vacht moest worden verlost.

    Lees verder

  • Editie 2 - Opvang voor 3000 kittens per jaar

    In deze DIER alles over onze nieuwe asieldierencampagne, die dit jaar in het teken staat van de opvang van kittens. Jaarlijks vangt de Dierenbescherming 3.000 kittens op in asielen en gastgezinnen. Wij vertellen je wat daar allemaal bij komt kijken!

    Lees verder

  • Editie 1 - Verminkingen in de vee-industrie

    In deze DIER alles over 25 jaar dierenwelzijnswetgeving, redders van eendagshaantjes en meer over waarom wij strijden voor een definitief verbod van verminkingen in de vee-industrie.

    Lees verder

Edities 2017

  • Editie 4 - De mooiste reddingen, mijlpalen en dierenfoto's

    21 december 2017

    In DIER dit keer de mooiste reddingen, mijlpalen en dierenfoto's. Portretten van onze lobbyisten die zich inzetten voor dierenwelzijn. Het leed achter de stalbranden. En het hoofdverhaal gaat over wildconsumptie: weet wat u eet! Is het wildvlees op je bord wel echt zo wild?

    Lees verder

  • Editie 3 - Dag en nacht redden

    26 september 2017


    Dag en nacht redden: Deze editie van Dier staat geheel in het teken van het werk van onze dierenambulances, asielen en de inspectiedienst. Daarnaast mooie portretten over nalaten aan de Dierenbescherming. En 10 jaar Beter Leven keurmerk in Beeld.

    Lees verder

  • Editie 2 - Oud, maar niet vergeten

    30 mei 2017

    Deze editie staat geheel in het teken van de asieldierencampagne waarin we de senioren onder de aandacht brengen. We gingen langs bij de dieren uit de campagne van vorig jaar. Hoe gaat het nu met ze? En we liepen 2 dagen mee met directeur Femke-Fleur Lamkamp.

    Lees verder

  • Editie 1 - 100 miljoen dieren een beter leven

    6 maart 2017

    Dit keer in het magazine meer over het 10-jarige jubileum van het Beter Leven keurmerk. Je leest over de bijzondere hereniging van inspecteur Jolanda en geredde hond Mila. En hond Imke, een bijzonder dier die de harten verovert in het verzorgingshuis.

    Lees verder

Edities 2016

  • Editie 4 - Barbaarse puppyhandel moet stoppen

    Deze keer alles over onze strijd tegen de foute puppyhandel in Europa. Een kijkje achter de schermen bij de dierenambulance, mooie portretten van vrijwilligers bij onze dierenopvangcentra en schitterende beelden van een winterwonderland!

    Klik om te lezen

  • Editie 3 - Zonder inspecteurs geen bescherming

    Deze editie van DIER staat in het teken van de campagne Help ons redden. Lees over de behaalde successen gedurende het 30-jarig bestaan van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en nog veel meer!

    Lees verder

  • Editie 2 - Leergierige Scooby klaar voor baas

    Deze editie van DIER staat geheel in het teken van asieldieren. Lees alles over het asielwerk en de speciale asieldierencampagne #geefommij

    Klik om te lezen

  • Editie 1

    Dit keer alles over wilde dieren in Nederland: Dankzij verbeteringen in de natuur ontstaat er een 'nieuwe wildernis'. Maar is dit eigenlijk wel de bedoeling? Ook portretteren we vrijwilligers op de dierenambulance en gaan we mee met jonge dierenbeschermers die zich inzetten in de regio.

    Lees verder

Edities 2015

  • Editie 3 - Dagen onderweg, zonder eten of drinken

    Deze keer lees je over de waarheid achter kalvertransporten. Welk leed schuilt er achter jouw glas melk of stukje kalfvlees? Eyes on Animals volgde in opdracht van de Dierenbescherming twee kalvertransporten.

    Lees verder

  • Editie 3 - Elke dag dieren redden

    De inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zetten zich elke dag in om dierenleed aan te pakken. In Dier lees je mooie reddingsverhalen en alles over de campagne #helponsredden, die vlak voor Werelddierendag van start gaat.

    Lees verder

  • Editie 2 - Asielen stromen vol in de zomer

    Dieren gedumpt en achtergelaten; de asielen stromen vol in de zomer. Lees alles over onze asieldierencampagne #geefommij. Daarnaast mooie portretten van collectanten, staatssecretaris Sharon Dijksma over de huisdierenlijst én eeuwige trouw bij dieren vastgelegd op beeld.

    Lees verder

  • Editie 1 - Jaarlijks tienduizenden ganzenfamilies verwoest

    Wreed en onnodig; jaarlijks worden er tienduizenden ganzenfamilie verwoest door afschot of vergassing. De Dierenbescherming verzet zich met hand en tand tegen deze massale slachting. Daarnaast een terugblik op een bijzonder jaar én ware vriendschappen in beeld.

    Lees verder

Editie 2014

  • Editie 4

    In het decembernummer van DIER alles over de dreigende afschot van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen,. Hoe word je van een Plofkip een Beter Leven kip? Directeur Frank Dales en Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren gaan in gesprek met elkaar over hun gezamenlijke strijd tegen de nertsenfokkerij. Bijzondere dieren komen voorbij én in de portrettenreeks een nieuwe kans voor beschadigde honden.

    Lees verder

  • Editie 3 - Blije dieren, tevreden boeren

    Dankzij het Beter Leven keurmerk blije dieren en tevreden boeren. In het hoofdartikel meer over de zorg aan dieren die onder druk staat. Ondeugende dieren betrapt én een nieuw thuis voor drei varkentjes.

    Klik om te lezen

  • Editie 2 - Gehandicapt, hoogbejaard of blind

    Gehandicapt, hoogbejaard of blind. Ook asieldieren met een 'gebrek' verdienen een thuis. Lees over onze asieldierencampagne. En: Op stap met de ambulance, verdwijnt de koe uit de wei? én begrijp de taal van uw kat.

    Lees verder

  • Editie 1 - Dierenopvang zoals nooit tevoren

    Het gloednieuwe Dierenbeschermingscentrum in Limburg is geopend. Stemmen op dierenwelzijn in de raadsverkiezingen, hoe belangrijk is dat? En alles over overbodige diereproeven waar de Dierenbescherming tegen strijdt.

    Lees verder

Edities 2013

  • Editie 4 - De Oostvaardersplassen

    In het decembernummer lees je alles over de Oostvaardersplassen, bekritiseerd en bewonderd. Prachtige beelden van winterse taferelen in de sneeuw. We gaan op pad met Stichting zwerfkatten en nog veel meer.

    Lees verder

  • Editie 3 - Ganzen horen in het Hollandse landschap

    Jaarlijks worden er 8.000 tot 13.500 katten afgeschoten in NL, daar gaan wij wat aan doen in onze najaarscampagne. Vervoer, medische zorg en opvang...wie doet wat? DIER legt het uit. En een prachtige beeldrapportage van ganzen.

    Lees verder

  • Editie 2 - Over huisdieren en de crisis

    In het zomernummer van DIER lees je de gevolgen die de crisis heeft voor de vele huisdieren in Nederland. Welke exotische dieren horen echt niet in de huiskamer thuis, wat leert een hond tijdens de cursus Gehoorzame Huishond van de Dierenbescherming én nog veel meer.

    Lees verder

  • Editie 1

    In het eerste nummer van 2013 lees je over de successen uit 2012, de Kittencampagne en over weidevogels. Daarnaast meer over hoe een plofkip kan veranderen naar een sterrenkip én 6 mooie verhalen over in het wild levende dieren in de stad en de natuur.

    Lees verder

Steun ons

Samen dierenleed voorkomen

Samen maken we diervriendelijk vanzelfsprekend!

Gift van € 10
Gift van € 25
Gift van € 50
Ander bedrag