Dier in nood?

Dierenmishandeling meld je via 144

Ben je getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, of heb je een dierenambulance nodig? Dan is er één centraal nummer om te bellen: 144.

Achter veel voordeuren in Nederland schuilt dieren- en mensenleed. Help ons om hier iets aan te doen, meld dierenleed! Jouw signaal kan het begin zijn van een oplossing. Ben je getuige van dierenmishandeling? Denk jij dat dieren verwaarloosd worden? Bel dan het landelijk meldpunt 144. Hebben niet alleen dieren, maar ook eigenaren het moeilijk? Neem dan ook contact op met de lokale gemeente of wijkagent.

Melding doen als hulpverlener

Krijg je als (sociaal) hulpverlener tijdens je werk te maken met dierenmishandeling of verwaarlozing? En is de situatie niet acuut en wil je advies of overleg? Dan verwijzen we je graag door naar onze Helpdesk Hulpverleners.

Waarom bel je meldpunt 144?

  • Verwaarloosde dieren;
  • Mishandelde dieren;
  • Gewonde dieren;
  • Dieren in acute nood;
  • Bij twijfel of een dier in nood is (voor overleg).

Benodigde informatie

Zorg dat je de volgende informatie bij de hand hebt:

  • Om welk(e) dier/dieren het gaat;
  • De exacte locatie;
  • Wat er aan de hand is;
  • Zo mogelijk foto's en/of videomateriaal.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van het meldpunt.

Is 144 niet bereikbaar?

144 is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar tegen lokaal tarief. Mocht 144 om technische redenen niet bereikbaar zijn, bel dan het politienummer 0900-8844, of voor spoed 112.

Wat gebeurt er met een melding?

Het meldnummer is ondergebracht bij de Landelijke Eenheid (van de Nationale Politie). Dat betekent dat speciaal opgeleide politiemensen de telefoon aannemen en de juiste hulpverlener inschakelen. Afhankelijk van de melding wordt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, de politie of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingeschakeld.

Anoniem melden

Bij voorkeur meld je dierenleed bij het meldpunt 144. Hier vragen ze om persoonsgegevens. Dit is belangrijk voor de registratie van de meldingen, de juiste afhandeling van de zaak en terugkoppeling aan de melder. Deze gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Zijn er redenen waardoor je absoluut niet aan een melding verbonden wilt kunnen worden, maar zie je wel de noodzaak van het doen van een melding? Dan kun je contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 of bezoek de website.