Spreekbeurt over chinchilla's

Spreekbeurten over dieren en hun verzorging, met leuke weetjes, foto's, filmpjes en quizvragen.

Chinchilla’s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika komen.

Spreekbeurt over chinchilla's

Ze hebben een dikke zilver-blauwgrijze vacht en zien er knuffelbaar uit, maar eigenlijk zijn ze dat niet. Ze houden er niet zo van om opgepakt te worden. Een volwassen chinchilla is ongeveer 30 cm groot en heeft een pluimstaart van 15 cm.

Chinchilla’s zijn vooral ’s avonds, ’s nachts en vroeg in de ochtend actief. Overdag slapen ze. Daardoor zijn het niet echt geschikte huisdieren voor kinderen. Ze worden ongeveer 10 jaar oud.

Wilde chinchilla's

In het wild leven chinchilla’s in grote groepen. Ze leven tussen rotsspleten en in bomen. Ze praten met elkaar door knor- en piepgeluidjes te maken. Om elkaar te waarschuwen voor gevaar maken ze hoge fluittonen. In de groep zijn de vrouwtjes de baas over de mannetjes.

Als huisdier

Omdat chinchilla’s groepsdieren zijn, moet een chinchilla minstens één vriendje hebben. Als een chinchilla alleen in een hok zit, wordt hij eenzaam. Als chinchilla’s samen zijn opgegroeid maken ze het minst ruzie. Onbekende chinchilla’s bij elkaar zetten kan uitlopen op een vechtpartij.



Chinchilla’s houden van klimmen en hebben daarom een ruime kooi nodig. Voor twee dieren moet de kooi minstens 80 cm breed, 50 cm diep en 100 cm hoog zijn, maar groter is altijd beter. Dan hebben ze genoeg ruimte om te rennen en klimmen. Voor het klimmen zijn takken en zitplanken nodig. Chinchilla’s willen zich ook kunnen verstoppen. Verder hebben chinchilla’s een bakje met chinchillazand nodig om in te rollen. Zo houden ze hun vacht schoon.

Voeding

Het beste voer voor chinchilla’s zijn speciale chinchillapellets. Hier zitten precies de juiste voedingstoffen in. Bij gemengd voer willen de dieren nog wel eens alleen het lekkerste eruit halen en het gezondste laten liggen. Naast de brokjes hebben ze ook hooi nodig. Chinchilla’s mogen geen vochtig fruit eten, maar gedroogd fruit kan wel. Rozijntjes vinden ze bijvoorbeeld heerlijk.



Het lijkt misschien een beetje gek, maar soms eten chinchilla’s hun eigen keutels op. Hier halen ze belangrijke vitamines uit. Net als alle zoogdieren, heeft de chinchilla altijd vers drinkwater nodig. Daar zijn speciale drinkflesjes voor die aan de kooi gehangen kunnen worden.

Familie chinchilla

Als een vrouwtje een half jaar oud is kan ze zwanger worden. Na de paring met een mannetje duurt het 111 dagen voordat de kleine chinchilla’s geboren worden. Meestal zijn het er drie. De kleintjes hebben meteen al een vacht en kunnen direct zien en lopen. De vader helpt bij de opvoeding. Ze drinken acht weken lang melk bij hun moeder, maar na een week eten ze ook al wat pellets en hooi.

Ziektes

Het is best lastig om te zien of een chinchilla ziek is. Een gezonde chinchilla heeft een schone vacht, heldere ogen, een droge neus en zijn keutels zijn droog en stevig. Chinchilla’s die zich ziek voelen zijn sloom, gaan apart zitten of tandenknarsen. Het komt vaak door verkeerde voeding dat een chinchilla ziek wordt. Daar kunnen ze een opgezwollen maag en diarree van krijgen. Van te weinig eten kunnen ze ook ziek worden. Stress is niet goed voor chinchilla’s. Ze kunnen hierdoor last krijgen van hun spijsvertering of haar verliezen. Als een chinchilla ziek is, moet hij direct naar de dierenarts.

Lange tanden

Chinchilla’s krijgen vaak last van tandproblemen. Hun kiezen en tanden groeien dan te lang door. Doordat de tanden niet goed op elkaar aansluiten, kan de chinchilla niet goed meer eten. Als de chinchilla mager wordt of gaat kwijlen kan dat komen door tandproblemen. Als de chinchilla last heeft van zijn tanden moet hij naar de dierenarts, die kan onder verdoving kijken wat er aan de hand is.

Wat doet de Dierenbescherming voor de chinchilla's?

De Dierenbescherming steunt knaagdieropvangcentra. Chinchilla’s die geen baasje meer hebben worden hier opgevangen. Hopelijk vinden ze weer een nieuw baasje dat goed voor hen kan zorgen. Op www.ikzoekbaas.nl, kun je hele leuke chinchilla’s vinden die nog op zoek zijn naar een baasje! Maar denk er altijd goed over na, voordat je een chinchilla aanschaft.

De Dierenbescherming

Er leven veel dieren in Nederland. Dieren in de natuur (zoals vogels en vissen) en huisdieren. Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk. Helaas gaat het niet altijd goed met deze dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen, dierenambulances en inspecteurs die op meldingen afgaan van verwaarloosde of mishandelde dieren. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren.

Weetjes

  • Chinchilla’s kunnen flink plassen als ze zich bedreigd voelen.
  • Je mag chinchilla’s nooit bij hun staartpunt vastpakken.
  • In het wild worden chinchilla’s gepakt door roofvogels. Daarom moet je ze nooit van boven oppakken, want dan reageren ze hetzelfde als wanneer ze roofvogels zien. Ze schrikken ervan.
  • Chinchilla’s kunnen niet goed tegen warmte.
  • In het wild zijn er nog maar weinig chinchilla’s. Er zijn er veel doodgemaakt voor hun bont.
  • Chinchilla’s knagen overal op. Dus ook op plastic, wat gevaarlijk voor ze kan zijn.

Handige informatie

Hier vind je nog meer informatie voor je spreekbeurt:

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt!