Varkenshouderij

Een varken is een sociaal dier dat in groepsverband leeft. Varkens zoeken voedsel door met hun zeer gevoelige snuit in de grond te wroeten. Een modderbad houdt het lichaam van een varken op de juiste temperatuur en werkt tegen parasieten. Varkens zijn zindelijke dieren, ze mesten niet op hun lig- en eetplek. Als een zeug drachtig is bouwt ze een nest, afgezonderd van de groep, om haar jongen te werpen.

Varkens in een stal

Oplossingen voor de varkenshouderij

Accepteer marketing cookies om deze video te zien

Klik hier om cookie voorkeuren aan te passen

De Dierenbescherming tracht de veehouderij steeds diervriendelijker te maken. Zij heeft het Beter Leven keurmerk ontwikkeld om de kloof tussen intensieve en biologische veehouderij te dichten, en zo veehouders de mogelijkheid te bieden op diervriendelijkere veehouderijsystemen over te stappen. De Dierenbescherming lanceerde in 2020 haar ‘Deltaplan Veehouderij’, een visie om de komende 30 jaar samen met alle stakeholders te werken aan een diergerichte, toekomstbestendige veehouderij.

De varkenshouderij

In Nederland werden in 2017 gemiddeld ruim 12,4 miljoen varkens gehouden en ruim 15 miljoen varkens geslacht. Zeugen worden gemiddeld 2 tot 2,5 jaar aangehouden om biggen te werpen. Jaarlijks werpt een zeug gemiddeld 2 keer 12 tot 15 biggen. De biggen worden vetgemest om op een leeftijd van zo’n 6 maanden naar het slachthuis te gaan.

Welzijnsproblemen

Wat wil en doet de Dierenbescherming?

De varkenssector is van oudsher vooral gericht op een zo hoog mogelijke productie tegen zo laag mogelijke kosten. Dit heeft geresulteerd in schaalvergroting en intensivering, waarmee het welzijn van het varken ernstig in het gedrang is gekomen. De Dierenbescherming wil dat er meer ruimte voor varkenswelzijn komt.

Vier voorbeelden uit de vele werkzaamheden van de Dierenbescherming om het welzijn van varkens te verbeteren:

  1. Ontwikkelen van diervriendelijker huisvestingssystemen door bij ontwerp en bouw rekening te houden met de belangrijkste behoeften van het varken;
  2. Een einde maken aan castratie en als tussenstap castreren onder verdoving met pijnbestrijding achteraf;
  3. Beter afleidingsmateriaal voor varkens ontwikkelen met als einddoel stoppen met het couperen van staarten;
  4. Met het Beter Leven keurmerk bevorderen dat meer varkenshouders overstappen op geleidelijk steeds diervriendelijker varkenshouderijsystemen.


De Dierenbescherming tracht de veehouderij steeds diervriendelijker te maken. Zij heeft het Beter Leven keurmerk ontwikkeld om de kloof tussen intensieve en biologische veehouderij te dichten, en zo veehouders de mogelijkheid te bieden op diervriendelijkere veehouderijsystemen over te stappen.


Varkens in de modder
We zien varkens graag buiten lopen in de modder, zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.

Wat kun je zelf doen?

Als je varkensvlees eet, let dan op het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Je koopt dan vlees van varkens die 'diervriendelijker' zijn gehouden en helpt varkenshouders dit te doen. Koop vlees met minimaal 1 ster, maar natuurlijk liever met 3 sterren.

Voor een diergerichte, duurzame veehouderij

De veehouderij heeft al jaren te maken met crises en structurele problemen. Daarom hebben we het Deltaplan Veehouderij opgesteld. Hierin schetsen we hoe een diergerichte, duurzame veehouderij er in 2050 volgens ons uit moet zien.

Naar de website Andere berichten over veehouderij