Zorgen voor huisdieren

Ruim 56% van de huishoudens in Nederland heeft één of meer huisdieren. Dat betekent dat er miljoenen honden, katten, knaagdieren, vogels en andere dieren als gezelschapsdier worden gehouden.

Ben je geschikt?

De Dierenbescherming vindt dat lang niet alle dieren geschikt zijn als huisdier. En we vinden ook dat je vóórdat je een dier in huis neemt, goed moet nadenken of je geld hebt voor bijvoorbeeld de dierenarts, medische kosten en voer. Laat je dus niet verleiden als je een schattig nestje kittens of pups ziet, voordat je je goed verdiept hebt in wat het inhoudt om een dier te verzorgen.

Realiseer je dat een huisdier tijd kost. Een hond moet je uitlaten, met een kat moet je regelmatig spelen. En bedenk dat sommige dieren liever niet in hun eentje bij je wonen. Konijnen bijvoorbeeld hebben altijd een maatje nodig, anders vereenzamen ze. Ga ook niet blind af op het uiterlijk van een dier, of een bepaald ras. Het is belangrijk dat een dier bij jou, je woonsituatie en leefstijl past.

LICG

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG), dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Dierenbescherming, publiceert huisdierbijsluiters waarin je tips vindt over de verzorging van je huisdier.

Huisdierenlijst

Op 1 februari 2015 verscheen de Huisdierenlijst. Op deze lijst staan de zoogdieren die je als huisdier mag houden. Niet alle dieren zijn namelijk geschikt om als huisdier te houden. Sommige dieren zijn beschermd, kunnen ziektes overdragen of zijn gevaarlijk. Op de huisdierenlijst staan in ieder geval de huishond, de huiskat en productiedieren zoals koeien en paarden. Nog niet alle soorten zoogdieren zijn beoordeeld. Later zullen er ook dergelijke lijsten verschijnen voor vogels en reptielen.

Aanschaf van een huisdier

In onze asielen zitten veel honden, katten, konijnen en kleine huisdieren te wachten op een nieuw baasje. Op ikzoekbaas.nl vind je een compleet overzicht van de dieren in onze opvangcentra. Wanneer je toch bij een fokker wilt kopen, vraag dan naar een erkend bewijs van vakbekwaamheid, de aanmelding bij het Bureau I&R-HKB en het UBN nummer. Let er ook op dat het dier de juiste vaccinaties heeft gehad. Honden moeten bovendien door de fokker zijn gechipt en geregistreerd.

Chippen van je dier

Door je hond of kat te laten chippen en registreren, wordt het dier makkelijker teruggevonden. Een chip wordt onder de huid ingebracht. Het dier heeft daar geen last van en kan de chip nooit verliezen. Iedere chip bevat een uniek registratienummer dat gekoppeld wordt aan jouw gegevens. Vergeet bij verhuizing ook niet om je nieuwe adres door te geven bij de chipregistratie. 

Tip: als je je kat een belletje omdoet, horen vogels en andere kleine dieren hem tijdig aankomen. Kies wel een halsbandje met een veiligheidssluiting (een klikslotje dat loskomt onder druk of een elastiekje dat uitrekt onder druk), zodat je kat zich in geval van nood kan bevrijden van het bandje.