Zomertips

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Hoe merk je dat een dier het te warm heeft?

De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open.

Hoe herken je een hitteshock bij huisdieren?

Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Hoe koel je je huisdier af?

Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.

Bekijk hier per huisdiersoort wat je kunt doen tegen hitte:

HONDEN

In tegenstelling tot mensen hebben honden nauwelijks zweetklieren. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door hun voetzooltjes en door te hijgen. Als je hond veel hijgt bij warm weer, kun je er dus vanuit gaan dat hij het warm heeft.

Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden.

 • Bij honden met een dunne vacht, kun je het beste de dunbehaarde plekken insmeren met zonnebrandcrème
 • Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het begin of einde van de dag
 • Ga overdag niet fietsen met je hond in de zon
 • Laat je hond nooit in de auto achter, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na 10 minuten fataal zijn!

KATTEN

Een kat die oververhit raakt, heeft last van één of meer van deze symptomen:

 • futloosheid
 • kwijlen
 • hijgen of snel ademen
 • weinig of niet willen eten
 • braken
 • een lichaamstemperatuur van boven de 39 graden

Meestal zoeken katten zelf een koeler plekje op. Als dit niet lukt, zorg er dan voor dat je kat in de schaduw kan liggen of naar binnen kan en dat er voldoende vers drinkwater klaarstaat. 

KONIJNEN

Aan de volgende symptomen herken je een konijn dat het te warm heeft:

 • loomheid
 • slecht eten
 • de oren voelen warm aan
 • de slijmvliezen zijn intens rood
 • de binnenkant van de oogleden zijn intens rood

Je kunt zelf koelelementen maken door plastic flessen 2/3e met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, die kan barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas ook op dat het konijn niet knaagt aan de fles. Om het buitenhok te koelen kun je een nat wit laken over het hok (dat in de schaduw staat) heen leggen. Let wel op dat ook deze doeken niet al te veel opwarmen in de zon. 

Zorg ervoor dat het konijnenhok niet in de zon staat en maak het hok wat vaker schoon. Bij warm weer overlijden er regelmatig konijnen aan de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of vies ruikende vacht. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door de een dierenarts, kan het konijn binnen twee dagen overlijden. Hygiëne is bij warm weer dus extra belangrijk. 

KNAAGDIEREN

Knaagdieren zoals cavia’s, ratten en hamsters vertonen één of meer van de volgende symptomen als ze het te warm hebben:

 • futloosheid
 • weinig tot niets willen eten
 • zichtbaar snelle ademhaling
 • reageert slecht tot niet om de omgeving

Zorg er sowieso voor dat de kooi niet in de zon staat. Geef knaagdieren zoals cavia’s verspreid over de dag een aantal keer groente voor extra vocht en haal de restjes op tijd weg. Let op dat er genoeg vers drinkwater staat. Knip de haren van langharige cavia’s kort en zet eventueel een bakje met water in de kooi zodat de dieren er (als ze willen) in kunnen staan om af te koelen. Je kunt ook een fles 2/3e vullen met water en bevriezen. Doe hier een theedoek omheen, zodat de dieren niet kunnen vastvriezen aan de fles of de fles kunnen doorknagen en leg de fles in de kooi. Je kunt een plastic kooibak ook op een paar diepvrieselementen zetten. 

VOGELS

Een oververhitte vogel vertoont één of meer van de volgende symptomen:

 • lusteloosheid
 • ademt met de snavel open
 • zit met gespreide veren

Zorg ervoor dat de kooi niet in de zon staat (tocht is ook uit den boze!) of dat er voldoende schaduw is in een volière. Een hangende kooi kun je beter lager zetten, omdat warmte stijgt. Let wel op dat andere huisdieren, zoals honden en katten niet bij je vogel(s) kunnen. Water is belangrijk voor vogels. Let op dat ze de hele dag voldoende drinkwater hebben. Hebben ze een badje? Ververs het water regelmatig. Je kunt een buitenvolière of kippenhok van extra schaduw voorzien door een parasol neer te zetten. Een wit nat laken over de ren of volière kan ook helpen. Let wel op dat dit laken niet teveel opwarmt door de zon.

TERRARIUM EN AQUARIUM

Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel alert en zorg ervoor dat de zon niet direct op de bak schijnt. 

GEITEN EN SCHAPEN

Geiten en schapen vertonen één of meer van de volgende symptomen als ze het te heet hebben:

 • snel ademen
 • minder eetlust
 • meer drinken

Zorg dat er voldoende schaduw is en dat de geiten of schapen altijd toegang hebben tot voldoende vers drinkwater. Schapen kunnen het beste in de meest gunstige periode (na de winter, voordat het heet wordt) geschoren worden. Mochten schapen nog te kaal zijn, plaats ze dan voornamelijk in de schaduw zodat hun huid niet verbrandt. Pas ook op vliegen die rondom de staart eitjes kunnen leggen. Schapen kunnen hier preventief voor behandeld worden.

PAARDEN

Ondanks dat een paard een stuk beter kan zweten dan bijvoorbeeld honden, kunnen ook paarden oververhit raken. Een paard kan liters zweet kwijtraken en daardoor snel uitdrogen. Als het buiten echt heet is, biedt het zweten te weinig verkoeling. Een oververhit paard vertoont één of meer van de volgende symptomen:

 • Snelle ademhaling
 • Zwakke hartslag
 • Moeilijk lopen

Zorg dat je paard op een schaduwrijke plek staat. Geef het paard regelmatig vers drinkwater. Je kunt het paard eventueel af laten koelen door lauw water over de huid te sprenkelen. Pas op dat het water niet te koud is, want dan is het contrast te groot. 

Naast dat ze altijd in de schaduw moeten kunnen staan en toegang moeten hebben tot vers drinkwater, is het belangrijk dat het paard overdag niet actief hoeft te zijn. Ga dus overdag niet paardrijden. 

 

Nogmaals, voor alle dieren geldt: maak je je zorgen en krijg je het dier niet afgekoeld? Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts!