Wilde dieren in nood

Als de lente voor de deur staat, betekent dit ook dat er weer hectische tijden aanbreken in de wildopvangcentra.

Love is in the air, in mei leggen alle vogeltjes een ei, en dat merken we dan ook. Dat het broedseizoen weer aanbreekt en vele jonge dieren de wereld ontdekken, is ieder jaar weer prachtig. Helaas gaat dat ook gepaard met onfortuinlijke situaties en extra drukte in de Wildopvang. Onze medewerkers hebben jaarlijks hun handen vol aan gewonde en zieke dieren. Ze staan dan ook 24 uur per dag klaar om dieren te helpen.

Meeuw verstrikt in vissersafval

En wat kom je dan zoal tegen in de Wildopvang? De meeuw op de foto hieronder raakte hopeloos verstrikt in visdraad en had vishaken in haar vleugel, snavel en poot. De dierenambulance bracht haar naar de Wildopvang. We hebben de vishaken onder verdoving voorzichtig verwijderd. Daarna mocht deze meeuw met de nodige medicatie naar onze slootvolière, waar ze rustig kon herstellen. We zagen haar snel opknappen en een week later dobberde ze rond in het water en begon ze al wat heen en weer te vliegen. Na een laatste controle konden we haar met een gerust hart weer vrijlaten. Dat is en blijft het allermooiste van ons werk: dieren de vrijheid teruggeven!


We hebben de vishaak onder verdoving voorzichtig verwijderd.
Gelukkig hebben we de meeuw weer gezond en wel vrij kunnen laten.

Haasjes uit hun natuurlijke omgeving gerukt

Onze dierenambulance werd gebeld met de melding dat een stel kinderen twee babyhaasjes zag liggen in een weiland. We legden uit dat die haasjes konden blijven liggen. Hazen bewonen geen holen zoals konijnen dat doen. Ze maken ondiepe uithollingen en de jongen worden zodoende in een open nest geboren. De moederhaas verspreidt de haasjes vaak over meerdere plekken, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor roofdieren. Mama haas komt een paar keer per dag terug om haar jongen te voeden, maar het grootste deel van de dag zit zo’n babyhaasje dus alleen. Helaas hadden de kinderen de haasjes al opgetild. Door deze verstoring zal moeder haas de jongen verlaten…

We krijgen wel vaker jonge haasjes binnen die gewoon hadden kunnen blijven liggen. Hazen leven niet in holen en worden in een open nest geboren. De moederhaas verspreidt haar jongen vaak over meerdere plekken, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor roofdieren. Zie je jonge haasjes liggen en zijn ze niet gewond? Laat ze vooral liggen! ->het haasje op de foto heeft een gekleurde stip op haar kopje voor de herkenbaarheid.

We hebben de haasjes opgehaald en grondig gecheckt, ze zagen er gelukkig kerngezond uit. Onze medewerkers ontfermen zich liefdevol over de kleintjes die intensieve zorg nodig hebben om goed te kunnen groeien. Als ze groot genoeg zijn en we de melkvoedingen kunnen afbouwen, plaatsen we ze achterin een weide in een aparte, overdekte ren, zodat ze weer wilder worden. Dan kunnen ze als ze er écht klaar voor zijn, wild en gezond de wijde wereld weer in.

Het belang van de Wildopvang

De Wild- en Egelopvang zijn een belangrijk onderdeel van de Dierenbescherming. Gewonde en zieke dieren kunnen in een rustige en aangepaste omgeving herstellen, om gezond en wel weer te kunnen terugkeren in de natuur. Zonder jouw hulp kunnen wij deze intensieve zorg niet bieden!

Voor dieren in het wild

Door geen wild te eten, niet te vissen en je tuin diervriendelijk in te richten voorkom je veel dierenleed. Daarnaast zetten wij ons dagelijks in voor dieren in het wild. Met jouw steun kunnen wij dit blijven doen.

Over dieren in het wild