Krulstaart afgesneden

Verminkingen in de vee-industrie

Er leven in Nederland ongeveer 12 miljoen varkens. Hun staarten worden vlak na geboorte met een heet mes afgesneden.

Krulstaart afgesneden

Wanneer varkens zich niet goed voelen doordat ze zich bijvoorbeeld vervelen, er competitie om voer is, ze ziek zijn, of ontevreden zijn over het voer of het klimaat, dan uitten ze dit vaak door elkaar te bijten. Dit gebeurt vooral in de staart, en soms bijten ze zo hard dat het gaat bloeden en ontsteken. Om dit te voorkomen wordt in de veehouderij bij alle biggen de staart afgesneden met een heet mesje.

Bij biggetjes wordt het krulstaartje met een heet mes afgesneden. De ingreep is pijnlijk en stressvol.

Wat doet de Dierenbescherming?

Het probleem is natuurlijk niet de staart, maar de ongeschikte leefomgeving en de omstandigheden waarin de varkens worden gehouden. De Dierenbescherming is dan ook tegen het couperen van de staart. Samen met de varkenssector, de overheid en ondersteunende wetenschappers is de Dierenbescherming in een Stuurgroep Staarten bezig met projecten om te onderzoeken hoe varkenshouders, niet alleen in nieuwe maar juist ook in bestaande stallen, met het couperen van staarten kunnen stoppen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt ons helpen door je aan te sluiten, of steun ons direct met een gift! Deze verminkingen moeten stoppen en daar maken wij ons hard voor!

Daarnaast is het natuurlijk altijd beter minder vlees te eten. Er bestaan in Nederland wel al boeren die gestopt zijn met het afsnijden van de varkensstaart, dit kun je zien aan het keurmerk: scharrel- of biologisch varkensvlees, of door varkensvlees te kiezen met het Beter Leven keurmerk met 2 of 3 sterren.

De varkenshouders die aan Beter Leven 1 ster mee doen zijn nog niet zover dat ze met couperen kunnen stoppen, maar laten de staarten al wel langer. Zij werken aan het stapsgewijs verbeteren van de leefomstandigheden van de varkens, zodat ook zij in de toekomst kunnen stoppen met deze pijn- en stressvolle gebeurtenis.

Sluit je nu bij ons en stop de verminkingen in de vee-industrie! Wij houden je dan direct op de hoogte van de ontwikkelingen en stappen die worden gemaakt.

Meer over dit onderwerp