Dierverzorger in het asiel

De Dierenbescherming vangt jaarlijks duizenden honden op die zijn gedumpt, verwaarloosd of afgestaan. We doen er alles aan om deze dieren weer gezond te krijgen en ze met trainingen te socialiseren, zodat ze snel een geschikt thuis vinden.

Marianne Brink is dierverzorger bij opvangcentrum ’t Noordbroek in Almelo. Met de honden die lichamelijke of gedragsproblemen hebben, doorloopt ze een trainingstraject en zoekt daarna een nieuw thuis voor ze.

Cliff, de herder op de foto, kwam in het asiel nadat hij een schaap had toegetakeld. Dankzij de trainingen met Marianne kan hij nu weer zonder riem buiten lopen.

Marianne: “Een belangrijk onderdeel van mijn werk is om beschadigde honden te trainen en een nieuwe eigenaar voor ze te vinden. Ik ga altijd van het beste uit, maar sommige honden zijn zó getraumatiseerd dat dat lastig is. Ze verdragen geen aanrakingen en kunnen het vertrouwen in mensen niet meer opbrengen.

Vorig jaar werd een hond binnengebracht, mishandeld en extreem bang voor mannen. Ik heb acht maanden met hem getraind, waarna hij werd geadopteerd door nota bene een man en zijn drie volwassen zoons. Dat het nu zo goed met hem gaat, geeft veel voldoening. Sowieso blijft het bijzonder om een hond met een gedragsprobleem stapje voor stapje te zien groeien, weer vertrouwen te zien krijgen.

"Honden in het asiel hebben vaak issues, mentaal en lichamelijk. Als je dat niet aanpakt, is de kans op een succesvolle plaatsing klein."


Ik kijk bij binnenkomst eerst naar hoe ze zich gedragen, naar eventuele angsten en ongemakken en ga dan met ze aan de slag. Ons asiel beschikt over een overdekte trainingshal en ligt aan de rand van een natuurgebied, een luxe die veel andere opvangcentra niet hebben. Hardlopen, zwemmen in het kanaal, balletjes gooien of een parcours in de hal. Samen spelen vinden ze zó fijn. Zonder training zouden honden alleen voor de dagelijkse wandelingen uit hun kennel komen, terwijl ze toch echt meer nodig hebben dan dat.

Cliff, de herder op de foto, kwam in het asiel nadat hij een schaap had toegetakeld. Hij was amper gesocialiseerd, had altijd buiten gezeten, waar hij zichzelf moest zien te vermaken. Voor Cliff waren mensen niets meer dan een object. Ik heb hem allereerst geleerd dat wij ook leuk kunnen zijn. Vanuit daar maakte ik zijn wereld steeds een beetje groter. Inmiddels kent en luistert hij naar alle commando’s en kan hij buiten zonder riem lopen. Dat was een paar maanden geleden ondenkbaar. Het vertrouwen dat de honden me geven, de liefde en de herkenning, maken dit werk elke dag de moeite waard.”

Jij kunt deze asielhonden helpen!

Wij willen in elk dierenasiel de middelen om honden de juiste training te bieden. Dit kunnen we niet zonder jouw hulp. Help ons met een gift.

Voor asieldieren

Elk jaar vangt de Dierenbescherming zo'n 25.000 dieren op in haar asielen. De Dierenbescherming doet er met haar asielwerk alles aan om deze dieren op te vangen en een tweede kans te geven. We doen dit graag, maar kunnen het niet zonder jouw hulp.

Lees meer over ons werk