Gedragstrainer van asielhonden

Manuela van Leeuwen werkt als gedragstrainer in Dierenopvangcentrum Vlaardingen. Elke dinsdagavond en zaterdag begeleidt ze er honden met gedragsproblemen om zo hun kans op een stabiel thuis te vergroten.

De Dierenbescherming vangt jaarlijks duizenden honden op die zijn gedumpt, verwaarloosd of afgestaan. We doen er alles aan om deze dieren weer gezond te krijgen en ze met trainingen te socialiseren, zodat ze snel een geschikt thuis vinden.

Lady volgt momenteel een socialisatietraject om te leren dat uitvallen naar andere honden niet nodig is. Manuela begeleidt honden zoals Lady om zo hun kans op een stabiel thuis te vergroten.


Manuela: “Mijn man en ik haalden Tjibbe, een Friese Stabij, uit het asiel. Hij was amper tweeënhalf jaar oud, maar had al zes eigenaren gehad. Tjibbe ging gebukt onder een scala van gedragsproblemen. We hadden een hele kluif aan hem. En hoewel hij altijd een gebruiksaanwijzing zal houden, gaat het inmiddels hartstikke goed met hem. Het was Tjibbe die me deed beseffen dat ik ook iets voor andere honden met gedragsproblemen wilde betekenen. Ik had twaalf jaar als trainer voor de hondenschool van de Dierenbescherming gewerkt, dus ervaring genoeg. En bovendien: hoe bijzonder is het als je het leven van beschadigde dieren weer glans kan geven?

Ik benaderde het opvangcentrum in Vlaardingen met het voorstel om een trainersgroep te starten. Ze waren direct enthousiast, want structureel trainen, daar was nooit tijd voor geweest. We gingen op zoek naar vrijwilligers, die we een uitgebreide training hebben gegeven. Omdat wij intensief met de honden werken, weten we precies waar de zwakheden zitten. En daar gaan we dan mee aan de slag. Het doel is dat ze het asiel beter verlaten dan ze erin kwamen.


Dankzij deze voerpuzzel wordt Lady mentaal uitgedaagd. Zo wordt haar verblijf in het asiel draaglijker.

Het maakt de drempel voor mensen om een ‘probleemhond’ te adopteren lager. Ze weten tenslotte wat ze in huis halen en wij begeleiden ze waar nodig. Twee jaar geleden liep ik tegen een muur op. De combinatie van mijn baan als bioloog en de trainingen in het asiel hadden hun tol geëist.


Dopey krijgt gedragstraining in Dierenopvangcentrum Vlaardingen. Als hij zijn energie voldoende kwijt is door genoeg beweging en mentale uitdaging dan wordt hij rustig. Dit kan dankzij deze loopband.

Ik ben vier maanden weggebleven, maar ging terug voor Lilly. Een niet plaatsbare hond met een heleboel trauma’s. Ik had haar even getraind voordat ik wegging, en realiseerde ik me dat ik met haar verder wilde. Vanaf het eerste moment was die klik er weer, en de trainingen gingen zó goed dat ze nu een veilig, heel fijn thuis heeft. Dankzij Lilly hervond ik mijn plezier in het werk en weet ik meer dan ooit waar we het allemaal voor doen.”

Jij kunt helpen!

Door de positieve ervaringen die honden opdoen tijdens de training wordt hun kans op een nieuw thuis groter. Wij willen in elk dierenasiel de middelen en gedragstrainers om honden zoals Lilly te helpen. Dit kan niet zonder jouw hulp!

Voor asieldieren

Elk jaar vangt de Dierenbescherming zo'n 25.000 dieren op in haar asielen. De Dierenbescherming doet er met haar asielwerk alles aan om deze dieren op te vangen en een tweede kans te geven. We doen dit graag, maar kunnen het niet zonder jouw hulp.

Lees meer over ons werk