6 tips voor een diervriendelijk kerstdiner

Het is bijna Kerstmis! Voor velen van ons de gezelligste tijd van het jaar. Ook in deze roerige tijden maakte menigeen een groot spektakel van het versieren van huis en tuin. Kerstlampjes, lichtgevende rendieren, kerstkransen, al dan niet disco dansende kerstmannen, rode en groene linten, kaarsen en mollige engeltjes, we haalden ze massaal tevoorschijn. Ook Rudolf is van de partij en iedere tuinkabouter heeft een kerstmutsje op. Om het feest compleet te maken hieronder 6 tips voor een diervriendelijk kerstdiner.


6 tips voor een diervriendelijk kerstdiner

Tip 1: Eet geen dieren

Anno 2021 is er een heel scala aan vegetarische en veganistische producten voor het bereiden van een heerlijk kerstdiner in de supermarkt te vinden. Je hoeft niet eens een keukenprins- of prinses te zijn om iets lekkers op tafel te toveren want geavanceerde feestelijke opties zijn met een opmars bezig en je koopt zo een vegan rollade waar je nauwelijks nog iets aan hoeft te doen. Natuurlijk behoeven spruitjes, erwtjes, boontjes, cranberrysaus, aardappelpuree en geglazuurde worteltjes überhaupt geen dierlijke toevoegingen om smakelijk te zijn, en is het met alle vleesvervangers op de markt voor de gemiddelde chef niet moeilijk om kerstklassiekers zoals 'beef wellington' op plantaardige wijze na te maken. Bewijs dat je in een handomdraai iets overheerlijks en verantwoords op tafel kunt zetten? Neem een kijkje bij onze visvrije recepten en maak kennis met pastinaakscallops en auberginekaviaar. Om je vingers bij af te likken!

Maak de blits met heerlijke visvrije pastinaakscallops met dille- peterseliepesto & zeekraal!

Tip 2: Toch vlees? Ga voor het Beter Leven keurmerk

Toch liever een traditioneel kerstdiner? Ga dan voor vlees met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Want ken je die kerstdiners waarbij je aan een 2 meter lange tafel hutjemutje gezellig op elkaar zit? Besef je dan dat op een ruimte zo groot als die tafel in de gangbare veehouderij 32! vleeskippen er heel wat minder gezellig bij zitten. Bij een drie sterren Beter Leven boerderij is dat er maar 1, want het dier kan de overdekte uitloop in. Het is dus heel wat diervriendelijker om vlees met het keurmerk te kopen, dan zonder.

Tip 3: Geef je huisdier geen eten voor mensen

Ach, de wijn vloeit rijkelijk en het is immers ook feest voor Boris? Nu zul je je trouwe viervoeter niet zo snel een schoteltje champagne voorzetten, toch is de verleiding groot om zo nu en dan wat van het kerstdiner onder tafel te laten vallen of de bak met rum/ rozijnen ijs te laten uitlikken. Niet alleen verpest je hiermee heel wat jaartjes hondentraining, ook is voedsel voor mensen vaak niet geschikt voor dieren. Zo zijn de rum én de rozijnen zelfs erg giftig voor honden. Voer je hond ook nooit chocola, druiven, avocado, ui, prei, bieslook of brooddeeg. Toch een feestmaal voor je huisdieren bereiden? Dierenopvangcentrum De Doornakker maakte een gezellige selectie kerstrecepten voor je huisdier met instructievideo's en stap voor stap uitleg.De Doornakker maakt kerstcupcakes voor honden

Tip 4: Gourmetten? Zet vogels in een andere kamer

Ga je ouderwets gourmetten en heb je vogels? Zet ze dan even weg in een andere kamer. De walmen die van het gourmetstel opstijgen zijn giftig voor vogels en konden wel eens fataal zijn. Pas ook op dat huisdieren geen dennennaalden uit de kerstboom inslikken, deze zijn niet alleen giftig, ze kunnen ook de darmwand doorboren. Meer van dit soort tips? Neem ook een kijkje bij onze tips voor de feestdagen.

Een kerstmuts voor je huisdier? Liever niet.

Tip 5: Je huisdier optutten? Liever niet

Heb je al bedacht wat je aan gaat trekken? En wilde je je huisdier ook een leuke kerstmuts opzetten? Kijk daarmee uit want het is geen pop om aan- of uit te kleden (tenzij er een medische reden voor is) en huisdieren kunnen nerveus, gestrest of zelfs bang worden van al dat gehannes aan hun lijf. Dat is het laatste dat je wilt in deze feestelijke periode, nietwaar? Kun je het toch niet laten en wil je dat de feestvreugde ook van je trouwe metgezel afstraalt, wees dan creatief en ga voor een vrolijk gekleurde halsband met kerstmotief. Je huisdier heeft hier zelf weinig tot geen last van en zo zijn jullie toch allebei helemaal in stijl.

Tip 6: Sla de garnalencocktail over

De garnalencocktail is het populairste kerstgerecht en maar weinig mensen weten hoeveel leed erachter schuilgaat. Wist je dat er jaarlijks bij honderdduizenden kweekgarnalen een oog wordt afgeknipt of uitgeknepen zodat ze eerder eitjes leggen? De garnalen in de supermarkt hebben 2 ogen omdat het afknippen van het oog alleen bij de moederdieren gebeurt. In een persbericht roept Wakker Dier op om de garnalencocktail dit jaar over te slaan.