Bietje, het leukste oude paard van 2018!

Afgelopen woensdag won Bietje de verkiezing voor het leukste oude paard van Nederland. Aan deze wedstrijd, georganiseerd door Bitmagazine en Stichting De Paardenkamp, deden maar liefst 452 paarden mee. Hoewel de Dierenbescherming eigenlijk álle paarden het leukst vindt, heeft Bietje voor ons een speciale plek.
Bietje, het leukste oude paard van 2018!

BN’er Bietje

Wie de Dierenbescherming volgt, heeft Bietje ongetwijfeld al eerder voorbij zien komen. Zo was ze onder andere te zien in de dierendagspecial van Tijd voor MAX, en speelde ze een hoofdrol in onze campagne ‘Help ons redden.’ Dat was niet voor niets: ze heeft gigantisch veel meegemaakt.

Voorgeschiedenis

Via het speciale nummer 144 kwam bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (de LID) een melding binnen van twee paarden in nood. Toen onze inspecteur samen met de dierenpolitie polshoogte ging nemen, troffen ze daar twee ernstig verwaarloosde merries aan. Moeder en dochter. De paarden stonden in dezelfde ruimte maar hadden geen mogelijkheid tot enig contact, allebei meters diep in hun eigen uitwerpselen. Ze moesten dan ook uitgegraven worden om hen uit deze situatie te bevrijden.
De hoeven van het jongste paard bleken dusdanig vergroeid te zijn dat de pijn die dit met zich meebracht ondraaglijk was. Tot ons grote verdriet zag de dierenarts geen andere uitweg dan haar laten inslapen. Het enige wat we nog voor haar konden doen, was dat haar moeder hierbij kon zijn.

Bietje en haar dochter werden ernstig verwaarloosd aangetroffen door de dierenpolitie en onze inspectiedienst.

Zorg, liefde, rust en ruimte

Uiteindelijk belandde moeder Bietje op een fijne, veilige plek waar ze alle zorg en liefde van de wereld krijgt. Soortgenoten om zich heen, de juiste verzorging, rust, regelmaat en ruimte. Alles wat je maar kan wensen op je oude dag als paard is aanwezig in Noord-Brabant bij De Nobele Hoeve, waar Bietje terechtkwam.

Bietje kan lekker vrij grazen en draven in Strijbeek, waar ze een nieuw begin kreeg.

‘Bietje is een pareltje’

De liefde voor Bietje spat ervanaf als Margarit Gerrits (oprichter van Stichting De Nobele Hoeve) over haar praat. “Bietje is ongelofelijk wijs, ontzettend lief voor mensen en voor andere paarden. Ze is ook zó ongelofelijk sterk. Bij andere dieren duren sommige trauma’s jaren, maar bij Bietje merk je hier niets van. Ze is ontzettend blijmoedig en fijngevoelig, gewoon echt een pareltje.”

Binnen de kortste keren wist Bietje het hart van haar medepaarden en de verzorgers van De Nobele Hoeve te veroveren.

Strijd om het leukste oude paard

Tussen 19 maart en 10 april kon gestemd worden op de verkiezing voor de eretitel ‘leukste oude paard van Nederland.’ Een jury selecteerde uit de 452 deelnemers vijf prachtige winnaars, allemaal even bijzonder en met hun eigen verhaal. Vervolgens was het de (bijna onmogelijke) taak aan het publiek om een keuze te maken en te stemmen op hun favoriet.
Margarit ging spontaan de stad in om stemmen te winnen van willekeurige passanten, en ook wij riepen jullie op om op ‘onze’ Bietje te stemmen. Natuurlijk gunden we het Adel, Imposant, Fly, Swieber en al die andere paarden net zo goed, maar Bietje heeft nu eenmaal een speciale plek in het hart van de Dierenbescherming.

Het leukste oude paard van Nederland