Busha kreeg veel te jong twee nestjes

Als Jan op internet een foto tegenkomt van Busha, is hij verkocht. In het bijschrift staat dat de jonge hond gratis af te halen is, wat doet vermoeden dat zij geen fijne tijd achter de rug heeft. Jan en zijn vrouw Els nemen Busha in huis. Al snel blijkt dat ze niet is gesteriliseerd en gevaccineerd. Maar omdat Jan wegens ziekte arbeidsongeschikt is verklaard, kunnen ze de dierenartskosten niet betalen. De Dierenbescherming schiet te hulp.

Door: Annelie Verhagen Sr. Redacteur

Busha kreeg veel te jong twee nestjes

LEES MEER OVER ONZE ACTIE

Jan: “De vrouw bij wie we Busha ophaalden, vertelde dat ze opgesloten had gezeten in een bench in een garagebox. Ze was anderhalf jaar oud en had al twee nestjes gekregen. Zij had Busha naar eigen zeggen weggehaald uit die erbarmelijke omstandigheden, maar zelf had ze niet eens een huis, ze woonde in een caravan. Zij kon haar dus niet de zorg bieden die ze nodig had, en bood Busha aan via internet. Bij die mevrouw was Busha niet zindelijk en sloopte ze alles. Maar dat weerhield ons er niet van om haar mee te nemen naar huis. Gek genoeg heeft ze dat bij ons nooit meer gedaan.”

Jan en Busha zijn onafscheidelijk.

Gereduceerd tarief

Bij Jan werd een tumor in zijn linker zitbot ontdekt. Hij is ongeneeslijk ziek en een prognose is er niet. “Aanvankelijk kreeg ik te horen dat ik nog drie maanden te leven had. Maar dat werd later bijgesteld”, vertelt hij, “al blijft de toekomst onzeker.” Omdat Jan arbeidsongeschikt werd verklaard, kelderden zijn inkomsten. Met hulp van de Dierenbescherming kon Busha tegen een gereduceerd tarief worden gesteriliseerd. “Ik vond het belangrijk dat dit gebeurde,” aldus Jan, “het is erg genoeg dat ze in de vroege jaren van haar leven al twee nesten heeft moeten werpen. We hebben een betalingsregeling voor de dierenartskosten getroffen, over een periode van een jaar."

Als een kind

"Busha is de liefste hond die je je kan voorstellen. Als je haar een dagje bij je hebt, dan houd je van haar. Ik ga veel met haar wandelen, dat doet mij ook goed, en in onze tuin kan ze lekker banjeren. Busha is als een kind voor ons. We zeggen wel eens tegen elkaar dat we er een dochter bij hebben. Zo blij zijn we met haar”, zegt Jan zichtbaar ontroerd.

"We zeggen weleens tegen elkaar dat we er een dochter bij hebben."

#samenblijven

De Dierenbescherming is er voor dier én mens. We hebben Jan en Els kunnen helpen door een betalingsregeling te treffen. De sterilisatie zorgt voor een hoop rust bij zowel hond als baasjes. We zijn blij dat we op deze manier hebben kunnen helpen. Komende weken vragen we extra aandacht voor de preventieve dierenhulp die de Dierenbescherming biedt. Help jij ons mee zoveel mogelijk dierenleed en verdriet te voorkomen?