Een warme zomer voor onze asieldieren

Terwijl het puffen geblazen is met deze tropische temperaturen gaat het werk in onze dierenopvangcentra gewoon door. Onze honden willen toch echt uitgelaten worden, de konijnen en knagers verblijven graag in een schoon verblijf, onze katten worden blij van een frisse kattenbak en de vogels dobberen het liefst in een schoon badje. De hoge temperaturen vragen wel om enige aanpassingen om het voor dier én mens zo aangenaam mogelijk te houden. Dierenopvangcentra door heel het land vertellen hoe zij hiermee omgaan.

Door: Saskia Thijssen

Een warme zomer voor onze asieldieren

Lisette werkt op een plek in het land waar de temperaturen vaak het hoogst zijn: in Dierenopvangcentrum de Doornakker in Eindhoven. Daar is het vroeg opstaan geblazen op dit soort dagen.

“We werken vandaag met een tropenrooster. We starten dan om 06:00 uur met de schoonmaak en met het uitlaten van de honden in plaats van om 08:00 uur. We wandelen tot hooguit 10:00 uur en vervolgens komen de honden niet meer buiten het terrein. Ze mogen wel nog in de schaduw op de speelwei maar er wordt niet gespeeld met balletjes. We zorgen dat er hondenijsjes klaar liggen in de vriezer zodat we ze daar in de middag mee bezig kunnen houden. In de middag gaan ze allemaal nog even kort naar de speelwei om te kunnen plassen en ’s avonds om 21.30 uur komen we nog een keer terug voor een korte ronde.” Ook aan de medewerkers wordt gedacht “Er ligt water in de koelkast en er is altijd zonnebrandcrème beschikbaar. We sturen ook info rond naar de vrijwilligers en medewerkers wat te doen bij oververhitting van dier en mens.”

Marleen is werkzaam bij Het Knaagdierencentrum in IJmuiden en Kerbert Dierentehuis waar katten worden opgevangen. Op deze locaties wordt zo vroeg mogelijk gestart met het schoonmaken van de verblijven. Konijnen en knaagdieren krijgen speciale ice pods aangeboden. Dit zijn verkoelende schijven waar dieren tegenaan kunnen liggen en die enkele uren voor verkoeling zorgen. Katten krijgen koelmatten aangeboden “al is de kans dat ze er daadwerkelijk op gaan liggen vaak klein” volgens Marleen.

Immy werkt bij Dierenbeschermingscentrum Amersfoort waar honden, katten, konijnen en knaagdieren verblijven. De honden gaan daar vroeger op pad en gaan op het heetst van de dag niet naar buiten. Tijdens die uren worden de honden bezig gehouden met waterspelletjes. Voor konijnen en knaagdieren zijn er ice pods om voor verkoeling te zorgen.

Nicole brengt de warme dagen door in Dierenasiel de Kuipershoek in Apeldoorn. Ook zij bereiden zich voor door bijvoorbeeld ijsjes voor de dieren te maken, honden op het warmst van de dag niet meer op het speelveld te laten maar vooral op de koele momenten lekker met water te laten spelen. Mensen die een dier op een tropische dag komen adopteren zijn welkom mits hun auto over airco beschikt. Daarnaast worden vooraf de ventilatoren te voorschijn getoverd om de medewerkers te helpen afkoelen.

In Dierenopvangcentrum Vlaardingen is medewerker Ilja al een week geleden begonnen met het treffen van maatregelen en het informeren van de hondenvrijwilligers. “De schoonmaak bij de honden wordt versneld/vervroegd, zodat de honden niet te lang op de speelwei/ in de buitenkennel moet zitten als de binnenkennel gedaan wordt. Binnen in de kennels is het vaak koeler dan buiten. Als het echt warm is wordt er niet gewandeld, dan gaan de honden alleen kort voor plas/poepmomentje naar buiten (mogen niet rennen/spelen), en even met de poten poedelen in zwembadjes en/of de hondenvijver. Ilja deelt direct een goede tip voor hondeneigenaren “Spuit je hond nooit volledig nat. Als je dat doet trekken de bloedvaten samen en wordt het moeilijker om de warmte kwijt te kunnen raken.”

Onze locaties in Zandvoort en Hoofddorp (Dierentehuis Kennemerland en Dierenopvang Haarlemmermeer) zijn ook klaar voor de hitte en weten precies hoe hiermee om te gaan. In Zandvoort begint het team een uurtje vroeger als het echt warm is. De honden staan korter op de velden, de velden worden gesproeid en er hangen schaduwdoeken op de velden. In de kennels kunnen de honden zelf beslissen of ze binnen of buiten willen zijn. Binnen is een aangenaam klimaat en de warmte wordt buiten gehouden door flaps in de opening naar buiten. Op de konijnenafdeling wordt tijdelijk minder bodembedekking gebruikt en zijn ventilatoren en/of airco aanwezig. In Hoofddorp blijven de honden meer binnen waar gebruik wordt gemaakt van koelmatjes en ventilatoren. Met de kortsnuithonden wordt alleen gewandeld, ze worden niet op een veld gezet. Als een hond het erg warm heeft kan hij afkoelen in een ruimte waar airco is.

Olga werkt in Dierenbeschermingscentrum Limburg waar de temperatuur met meer dan 35 graden het hoogst van al onze locaties lijkt te gaan worden. De hondenzwembadjes staan al klaar.

Al onze locaties geven aan dat katten vooral hun eigen gang gaan. Zij krijgen meerdere keren per dag fris drinkwater aangeboden en bij extreme hitte wordt goed in de gaten gehouden dat ze niet té lang in hun buitenkennel blijven zitten. Verder staan katten erom bekend dat ze graag hun eigen plan trekken en hoeven we voor hen niet veel aanpassingen te doen. Het adopteren van dieren kan doorgaan. Afspraken worden zo vroeg mogelijk op de dag gemaakt en dieren worden enkel meegegeven aan mensen die over airco in hun auto beschikken.

Help jij onze asieldieren aan verkoeling?

Voor dieren in de zomer

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte.