Extra medische zorg nodig voor kittens in opvang

De Dierenbescherming vangt elk jaar ongeveer 3.000 kittens op, vooral in de zomermaanden. Uit cijfers over 2017 blijkt dat 50% van de opgevangen dieren extra medische zorg nodig had. Dit liep uiteen van behandeling voor niesziekte en giardia tot operaties aan bijvoorbeeld oog of pootje. Het was natuurlijk al wel bekend dat er kittens binnenkwamen die meer dan de standaard zorg nodig hadden, maar dankzij het combineren van alle beschikbare data is nu voor het eerst duidelijk geworden dat dit voor maar liefst één op de twee jonge dieren geldt.

Extra medische zorg nodig voor kittens in opvang

Kittens zijn naast puppy’s de meest aaibare, knuffelbare en geliefde huisdieren van ons land. Toch komen er jaarlijks 3000 van deze pluizenbollen in dierenopvangcentra van de Dierenbescherming terecht, en dan tellen we de vele andere opvangorganisaties nog niet eens mee. Ze zijn gedumpt, op straat gevonden of in het asiel geboren. Niet de ideale start van een jong leven. Gelukkig staan onze medewerkers en gastgezinnen klaar om ze op te vangen, te verzorgen en op weg te helpen naar een mooi leven bij mensen die van ze houden.

Ontwormen en chippen

Vanuit onze opvangcentra krijgen kittens de zorg die ze nodig hebben. Een dierenarts controleert hun gezondheid, ze worden ontwormd, ontvlooid en krijgen inentingen tegen onder andere nies- en kattenziekte. Ook het castreren of steriliseren, socialiseren, chippen en registreren en uiteraard heel veel liefde van de verzorgers en gastouders horen bij de standaard behandeling. Maar dit is lang niet voor alle kittens voldoende.

Kittens Angel en Lucky moeten nu helaas met maar één oog door het leven.

Extra medische zorg

In aanloop naar het kittenseizoen van 2018 hebben we alle informatie van vorig jaar geanalyseerd en daaruit bleek dat maar liefst 50% van de opgevangen kittens extra medische zorg nodig heeft. Veel voorkomende ziekten zijn niesziekte, herpes, diarree, schimmel en giardia. De jonge dieren zijn erg kwetsbaar, dus direct ingrijpen is van groot belang. Een ogenschijnlijk onschuldig ontstoken oog dat niet op tijd behandeld wordt, kan zomaar leiden tot een ingrijpende operatie en verlies van het oog zoals het geval was bij Lucky, Angel en Timo die verwaarloosd en zwaar vermagerd op een hooizolder werden gevonden. Twee van hen moeten nu helaas met maar één oog door het leven.

Castreren of steriliseren

Het niet ‘laten helpen’ van kater of poes is één van de oorzaken van het grote aantal kittens dat in de asielen terecht komt. Neem het voorbeeld van poes Lilly. Ze werd hoogzwanger op straat gevonden. Nog geen week later beviel ze bij een gastgezinvan vier kittens. Helaas bleken twee van de jonge dieren te zwak en overleden kort na de geboorte. Als Lilly gesteriliseerd was geweest, had haar dit leed bespaard kunnen blijven. Daarnaast vermoedt de dierenwelzijnsorganisatie dat veel kittens op straat terecht komen of voor de deur van de opvang gedumpt worden omdat het ongewenste nestjes zijn. Dit totaal onverantwoorde dierenleed is eenvoudig te voorkomen door katten op tijd te laten castreren of steriliseren.

Poes Lilly met kittens Lemon en Lentil.

Geef om mij

De Dierenbescherming doet er alles aan om de kittens toch een goede en gezonde start te geven en neemt de opvang en kosten voor de verzorging voor haar rekening. Dat kan de organisatie alleen doen met financiële steun van het publiek. Vanaf vandaag vraagt de Dierenbescherming daarom extra aandacht voor de zorg voor kittens in de opvang en doet namens de jonge dieren de oproep: ‘Geef om mij’.