Hond Moos kon zijn draai niet vinden

Vader M. zag met lede ogen aan hoe hond Moos heftig uitviel naar anderen. Dochter J. nam Moos een paar jaar geleden mee uit Ibiza. Een onhandige keuze, want in Nederland werkte ze fulltime en woonde ze alleen…

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt Online eindredacteur

Hond Moos kon zijn draai niet vinden

Moos kon zijn draai in Nederland niet vinden. Naar dochter J. en haar vader was hij poeslief, maar andere mensen vertrouwde hij niet. Hij reageerde panisch en beet nerveus van zich af. Vader en dochter schakelden bezorgd twee verschillende hondengedragsdeskundigen in, maar niets hielp. Sterker nog, het uitvallen verergerde. Zelfs het ontvangen van visite werd een steeds grotere uitdaging. Als iedereen eenmaal aan tafel geïnstalleerd was met een kopje koffie leek er niets aan de hand, maar bij het vertrek rende Moos de gasten achterna. Hij had zelfs al eens een kuit te pakken gekregen. En ook buiten gedroeg Moos zich steeds onrustiger. Voor de zekerheid deden ze hem een muilkorf om.

Euthanasie?

Vader en dochter waren ondanks zijn onvoorspelbare gedrag dol op Moos. Achter een façade van angst schuilde een enorme knuffelbeer. Er ontstond echter wel een extra probleem. Dochter J. zou terugkeren naar Ibiza en dit keer kon ze de hond niet meenemen. Ten einde raad maakte het duo een afspraak met de dierenarts om te bespreken wat er met Moos moest gebeuren. Ze overwogen hem te laten inslapen, omdat hij zelf ook zo doodongelukkig leek. Als laatste troef belde vader M. onze afdeling Maatschappelijke Dierenhulp. Coördinator Evelien luisterde gedwee naar Moos’ verhaal en startte een hulptraject. Ze schakelde de hulp in van dierverzorger Jennifer die al jaren honden met gedragsproblemen begeleidt bij Dierenopvang Haarlemmermeer.

Doodsbang en zó lief

Jennifer observeerde de hond en zag vooral een doodsbang en gevoelig dier dat last leek te hebben van een ‘cultuurshock’. De verhuizing van Ibiza naar Nederland was voor hem een énorme verandering. Moos had hier minder ruimte, hij moest wennen aan een ander klimaat en leefde met andere mensen om zich heen. Al was zijn leven op Ibiza, omringd door groepen zwerfhonden, ook niet paradijselijk te noemen. Jennifer wilde hem zeker nog een kans geven, want ze ontdekte ook zijn zachte en jolige kant. Dochter J. besloot afstand te doen van Moos, in de hoop dat hij een geduldig en fijn baasje kon krijgen. Alleen was er niet direct plek in het dierenasiel. Gelukkig kon Moos tijdelijk verblijven bij een kennis van de familie waar hij wel mee door een deur kon. Een handige bijkomstigheid was dat deze kennis werkte met honden en dat hij Moos zodoende op deskundige wijze kon observeren, wat de overdracht ten goede kwam.

Van angsthaas naar vrolijke frans

Toen Moos eenmaal verwelkomd werd bij het dierenasiel, reageerde hij vreselijk zenuwachtig en onstuimig. Hij wantrouwde de dierverzorgers en blafte onophoudelijk. Ze gaven hem de ruimte en lieten hem even met rust. Moos kalmeerde sneller dan verwacht en hij was de volgende dag al een hele andere hond. Jennifer leerde hem goed kennen en trainde intensief met hem. “Moos heeft een vrolijk karakter en is een knuffelkont eerste klas. Hij is leergierig en nieuwsgierig, maar ook zéér snel nerveus”, concludeerde ze. “Hij heeft gewoon wat meer tijd nodig om nieuwe mensen te leren kennen en hij moet rustiger op prikkels gaan reageren.”

Rust en vertrouwen

Om die reden ligt de focus van zijn trainingen nog altijd vooral op rust. “Moos is ontzettend actief en laat zich snel in zijn eigen opwinding meeslepen, wat dan weer stress veroorzaakt. Ik laat hem nu bijvoorbeeld op een rustige manier naar buiten gaan, in plaats van extatisch en overenthousiast naar het buitenveld stormen.” Ook werkt Jennifer hard aan zijn vertrouwen in de mens.

“Ik ben toe aan een leuk, nieuw mens die mij op een verantwoorde manier leert hoe ik moet omgaan met situaties waarbij nieuwe, vreemde mensen (jouw visite) mijn huis betreden. Ik heb daarvoor een eigenaar nodig die de nodige hondentaal begrijpt om goed te kunnen lezen en begrijpen wat ik bedoel. Ik spreek namelijk geen mensentaal, ik snap er gewoon nog geen bal van. Ik heb al wél laten zien dat ik nieuwe mensen kan vertrouwen. Eenmaal in mijn wereld zal ik jou nooit meer wantrouwen en worden anderen ook mijn beste vrienden.“

- Moos op Ik Zoek Baas

Als Moos genoeg tijd en ruimte krijgt om te wennen, ontpopt hij zich tot een trouw, liefdevol maatje. “Jaaa, hij is er nu wel klaar voor hoor!” Jennifer en haar collega’s hebben hem klaargestoomd voor een nieuw baasje: iemand die geduldig is en die zijn taal begrijpt. Nieuwsgierig geworden naar Moos?

Check Moos' profiel

Trek aan de bel!

Moos is niet de enige hond die op deze manier binnenkomt in het dierenasiel. “Trek sneller aan de bel!” adviseert Jennifer. Hoe langer een hond angstig en nerveus is, hoe moeilijker het is om ‘probleemgedrag’ te veranderen. Heeft jouw hond ook moeite met bepaalde situaties, mensen of andere dieren en weet je écht niet meer wat je hiermee aan moet? Neem contact op met de Dierenbescherming via het telefoonnummer 088 81 13 000 en geef aan dat je hierover wilt overleggen of dat je een hulpvraag wilt indienen.

Voor maatschappelijke dierenhulp

De Dierenbescherming kan huisdiereigenaren helpen wanneer zij problemen ondervinden bij de verzorging van hun huisdieren. Soms dreigen situaties onbedoeld uit de hand te lopen en dan helpen wij graag met het bedenken van oplossingen. Help jij mee om projecten als deze te ondersteunen?

Lees meer over deze hulp