Tweede Kamer stemt in met zelfstandig houdverbod

Notoire dierenmishandelaars eindelijk steviger aangepakt

De Dierenbescherming is dolblij dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met een zelfstandig houdverbod voor daders van dierenmishandeling en -verwaarlozing die meerdere malen over de schreef zijn gegaan. Een grote winst voor dierenwelzijn, en het werk van jarenlang pleiten voor deze maatregel.

Door: Niels Kalkman Persvoorlichter

Tweede Kamer stemt in met zelfstandig houdverbod

Na er lang over te hebben gesteggeld is de Tweede Kamer dinsdag akkoord gegaan met een zelfstandig houdverbod voor dierenmishandelaars. Een enorme winst voor dieren in Nederland, die politiek Den Haag dan ook ‘dankbaar’ zullen zijn. De Dierenbescherming is, zowel voor als achter de schermen, al jaren bezig om deze straf ingevoerd te krijgen. Nog te vaak worden dieren de dupe van mensen die aantoonbaar hun dier hebben mishandeld, maar die door de huidige wetgeving niet goed konden worden bestraft.

Update 30 mei 2023: Ook de Eerste Kamer is akkoord gegaan met het houdverbod!

Dierenbeulen

Op dit moment kan er geen zelfstandig houdverbod worden opgelegd aan mensen die hun dieren verwaarlozen of zelfs mishandelen. Zelfs notoire dierenbeulen kan niet worden verboden om dieren te kopen en te bezitten. Het resultaat is dat mensen, wier dier in beslag is genomen door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), de NVWA, de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) of de dierenpolitie, doodleuk een nieuw dier kunnen aanschaffen. Veel politieke partijen hebben zich ook jarenlang sterk gemaakt voor de invoeren van zo’n houdverbod en afgelopen donderdag werd al duidelijk dat het verbod afstevent op een hele ruime meerderheid in de Tweede Kamer.

Brede steun

Er is met brede steun bij de stemmingen een wijzigingsvoorstel (amendement) aangenomen van VVD, PvdD en PVV waardoor potentieel zelfs een levenslang houdverbod uitgevaardigd kan worden. De indieners veronderstellen dat het vooral afschrikwekkend werkt en niet daadwerkelijk hoeft te worden toegepast. VVD-Kamerlid Erik Haverkort: “Maar het is fijn dat het in de gereedschapskist van de rechter zit als het nodig is.” Ook heeft de Kamer bij het stemmen de strafmaat voor dierenmishandeling en -verwaarlozing verhoogd. Er komen nu hogere maximale boetes en gevangenisstraffen voor daders hiervan.

Rechters

De Dierenbescherming hoopt nu dat het wetgevingsproces spoedig zal verlopen en dat rechters een zelfstandig houdverbod snel kunnen, en indien nodig ook zúllen, toepassen.

Voor dierenwelzijn in de wet

Wij lobbyen om dierenwelzijn te verankeren in de wet. Door goede kaders, voorkom je immers dierenleed in bijvoorbeeld de vee-industrie en bij dierproeven. We lobbyen op landelijk niveau, maar ook in Europa, bij de provincies en gemeenten.

Lees alle dossiers