Kinderen willen altijd over dieren praten

Joanne Vloedgraven - Coördinator Scholenvoorlichting

Elke dag staan door het hele land duizenden Dierenbeschermers klaar om dieren in nood te redden, op te vangen en te beschermen. Om deze zorg te blijven geven, ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen. #ikbendierenbeschermer

Kinderen willen altijd over dieren praten

Joanne Vloedgraven

Coördinator Scholenvoorlichting regio Noordoost

"Kinderen zijn puur, ze zijn áltijd enthousiast, eigen en authentiek. Dat zijn dieren eigenlijk ook. Ik vind kinderen en dieren echt een mooie combinatie en werk niet voor niets als coördinator scholenvoorlichting. Ik geloof echt dat als je kinderen ervan bewust maakt dat je dieren met respect moet behandelen, ze het dan op hun twintigste niet meer ‘verkeerd’ doen. Ja, je plant echt een zaadje, misschien niet in heel Nederland, maar toch. Het is ook nog eens leuk om voor de klas te staan!

Ik heb een druk leven; ik werk en heb een gezin, maar toch geeft het me voldoening om Dierenbeschermingslessen te geven. Na zo’n les staan de kinderen te stuiteren om over dieren te vertellen, want ja, kinderen willen in principe altijd over dieren praten. Als het niet over huisdieren gaat, vinden ze wilde dieren fantastisch en we hebben het ook over de vee-industrie. Ik laat geen gruwelijke beelden zien of zo, want ik wil niet dat ze nachtmerries krijgen.

Met het Dierenbeschermingsspel maak ik kinderen bewust van dierenleed en hoevéél vlees mensen eigenlijk eten. Ze hebben geen idee. Als ik ze vertel dat we in Nederland per persoon ongeveer 7 koeien, 45 varkens en honderden kippen eten, komt dat wel binnen. Ik heb vaak extra bewondering voor de vegetariërs in de klas, meestal is dat er maar eentje. Superknap dat zo’n kind al zegt ‘ja, ik vind het niet nodig dat er een dier gedood wordt, omdat ik dat zou opeten, want ik hou van dieren.’ Dat hij of zij de link al kan leggen tussen dierenleed en wat je daar zelf in het dagelijks leven aan kunt doen: heel moedig!”

“Mijn oudste dochter legde zich er niet direct bij neer dat ik even niets voor de Dierenbescherming kon doen“

Joanne Vloedgraven
- Coördinator Scholenvoorlichting regio Noordoost

Update juni 2020

“Ach ja, dat was balen! Van de ene op de andere dag werden alle gastlessen op basisscholen geschrapt. Begrijpelijk, het was gewoon overmacht. Sinds maart kan ik dan ook niets doen als coördinator scholenvoorlichting. Jammer natuurlijk, maar ik was allang blij dat alle dieren in de dierenasielen nog wel gewoon goed verzorgd werden en dat de dierenambulances bleven rijden. Mijn oudste dochter legde zich er niet direct bij neer dat ik even niets voor de Dierenbescherming kon doen. Ze is net als ik erg begaan met dieren en het leek ons dan ook een goed idee om gastgezin voor kittens te worden.

Mijn dochters willen best een paar maanden per jaar samen op één kamer slapen, zodat we die andere kamer kunnen omtoveren tot kattenkamer. Inmiddels heb ik gehoord dat ik mijn werk als coördinator scholenvoorlichting na de zomervakantie weer kan oppakken. Als de scholen open blijven, mag ik weer gastlessen inplannen. We moeten ons wel houden aan bepaalde protocollen en vooraf alles goed bespreken met de scholen, maar dat komt helemaal goed!”