"Kattenfluisteraars? Die bestaan toch niet?"

Hester Uilhoorn – Vrijwilliger katten Dierenasiel de Kuipershoek

“Al van jongs af aan ben ik kattengek. Katten zijn écht leuk, ze zijn zo lekker eigenzinnig en allemaal anders. Ik werk nu ruim drie jaar bij Dierenasiel de Kuipershoek als vrijwilliger op de kattenafdeling en ik adviseer over kattengedrag.”

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt Online eindredacteur

"Kattenfluisteraars? Die bestaan toch niet?"

#ikbendierenbeschermer

“Ze weten hier in het dierenasiel al veel over kattengedrag en ze waarderen mijn advies, dat is fijn! Ik krijg hier alle ruimte om mijn gang te gaan. Ik probeer alle katten goed te leren kennen; wat voor karakter heeft een kat, waar heeft het dier behoefte aan? De meeste katten zijn niet zo gek op hun soortgenoten. Ze kunnen wel heel sociaal zijn naar mensen. Al helemaal als je hun gebruiksaanwijzing leert kennen, dan kun je een hele sterke band opbouwen.”

Stapje voor stapje

“Er komen regelmatig verwilderde katten binnen. De meerderheid krijg je niet meer sociaal, ze worden na castratie en herstel weer teruggezet op plekken als boerderijen en maneges (TNR). Een enkeling kan nog wel wennen aan mensen. Dát, en huiskatten die moeilijk gedrag vertonen, vind ik de leukste gevallen om mee te werken. Het vergt een hoop geduld. Bij hele bange katten ga ik er in het begin alleen bijzitten om de kat te observeren. Op een gegeven moment probeer je wat meer, dan kun je bijvoorbeeld met een kwastje checken of het dier angstig, nieuwsgierig of speels reageert. Een kat heeft tijd nodig, stapje voor stapje kruipen ze uit hun schulp. Het geeft héél véél voldoening als de kat uiteindelijk ontdooit en steeds socialer en aanhankelijker wordt.”

Sterke band

“Door die intensieve begeleiding en alle aandacht en energie die je in een kat steekt, bouw je best een sterke band op. Tja, en dan moet je toch steeds afscheid nemen... Maar ja, daar heb je ze voor klaargestoomd en ze besteden hier veel aandacht aan een juiste match (Meet Your Match), dus ik ben uiteindelijk gewoon blij dat de kat naar een fijn huisje kan.”

Kattengedragsadviseur

“Naast mijn vrijwillige werkzaamheden bij het dierenasiel heb ik mijn eigen bedrijf als kattenoppas en kattengedragsadviseur. Gedragsadvies voor katten wordt nu gelukkig steeds bekender. Jaren geleden maakte iemand tijdens een gesprek eens de grap of ik geen kattenfluisteraar kon worden. Dat ging ik daarna toch eens googelen. Nog geen twee weken later zat ik bij de open dag van de Katten Academie, een opleiding die zich voornamelijk op het gedrag van de kat richt. Dat fascineerde me altijd al en daarom besloot ik ervoor te gaan.

Katten richten zich vooral op hun directe omgeving en als daar iets verandert, kunnen ze aardig van slag raken. Bij sommige katten zorgt het vervangen van een meubel al voor stress. Ook de komst van een baby of ander huisdier kan voor veel spanningen zorgen. En dan ontstaat er vaak ongewenst gedrag, zoals krabben, bijten of plassen buiten de kattenbak. Ik adviseer katteneigenaren over het voorkomen van stress en over wat je kunt doen om spanningen te verminderen of om katten langzaam te laten wennen aan veranderingen.

Ik vind het fijn dat ik zoveel katten kan helpen en dat ik ze een beter leven kan geven. Daar doe ik het voor!”