Marter vast in 'illegale' vossenklem

In Oirschot probeerde een marter het industrieterrein te verlaten door onder een hek door te kruipen. Dit lukte niet, omdat er een vossenklem vastzat aan zijn poot. Gelukkig werd het lijdende dier opgemerkt door een voorbijganger die contact opnam met onze Dierenambulance Brabant Zuid-Oost.
Marter vast in 'illegale' vossenklem
De marter is bevrijd van deze vossenklem. In principe mogen dit soort klemmen niet gebruikt worden in Nederland.

Dierenambulance Brabant Zuid-Oost helpt marter

Dierenambulancemedewerkers Lenneke en Ed hebben de marter zo snel mogelijk opgehaald. De klem direct verwijderen was geen optie, omdat een langdurige beknelling of een dichtgeknepen bloedvat dat plots ruimte krijgt, ernstige beschadigingen kan veroorzaken. Met klem en al zijn onze medewerkers zodoende met de marter naar de dierenarts gereden. Dit deden zij niet zonder zorgen, want zo’n logge klem kan vanzelfsprekend dodelijk zijn. De marter had geluk: het lijkt er vooralsnog op dat hij zijn pootje kan behouden.

We waren bang dat de lompe vangklem veel schade zou aanrichten, maar de marter lijkt vooralsnog geluk gehad te hebben.

Revalideren bij de wildopvang

Momenteel verblijft de marter bij Vogelrevalidatiecentrum Zundert, waar hij goed in de gaten wordt gehouden. Als hij volledig is genezen, mag hij terug de natuur in.

Illegale vossenklem?

De Dierenbescherming schrikt van dit soort situaties, omdat dergelijke vossenklemmen in principe illegaal zijn. Voor specifieke situaties kunnen er ontheffingen aangevraagd worden. Daar is de Dierenbescherming geen voorstander van, omdat het een zeer onvriendelijke manier is om een dier te doden. De klem klapt in veel gevallen dicht op een ledemaat of een ander deel van het lijf, waardoor een dier langzaam sterft. Ook andere dieren zijn de dupe zijn van dit soort vangmethoden. We komen dit bijvoorbeeld vaak tegen bij klemmen die voor muskusratten worden gebruikt.

Of deze klem met een ontheffing is geplaatst kunnen we niet achterhalen, omdat de marter ermee rondliep en we niet weten waar hij precies vast kwam te zitten.

Diervriendelijke alternatieven

De Dierenbescherming vindt dergelijke grote klemmen voor vossen of andere wilde dieren onacceptabel. Vossen worden vaak gevangen om schade te voorkomen of om weidevogels te redden. Vossen doden om andere dieren te beschermen is geen duurzame oplossing, werkt niet én er zijn meer dan genoeg alternatieven om eventuele schade te voorkomen.