Minder sporten, meer vissen...

In coronatijd zijn mensen minder gaan sporten, zo meldde het Radio 1 Journaal onlangs. Een zorgelijke ontwikkeling, want bewegen is belangrijk voor de mens. In datzelfde radio-item vertelt de woordvoerder van Sportvisserij Nederland dat de ‘hengelsport’ wél flink in de lift zit.

Minder sporten, meer vissen...

Hengelsport werd gepresenteerd als een sport die je veilig in corona tijd kon uitvoeren; het buiten zijn, stukken lopen langs de sloot om die ene vis te vangen of lekker aan het water zitten en tot rust komen wachtend tot de vis aanslaat, werden als de gezonde kanten van de sport benoemd. Maar hoe zit het met de gezondheid en het welzijn van de vissen?! Vissenleed wordt nog altijd onderschat of onderkend, terwijl het al tientallen jaren terug wetenschappelijk is aangetoond dat vissen, net als mensen en andere dieren, pijn, angst en stress kunnen ervaren. Een ochtendje ‘vredig vissen’ gaat zodoende gepaard met:

  • het verstoren van de vissen en de leefomgeving van deze dieren;
  • verwondingen en fysieke pijn door de haak die de lip van de vis doorboort. Sommige vissen slikken de haak door, waardoor ook organen beschadigen;
  • een grote kans op huidschade door het tegenspartelen. Dit kan leiden tot huidinfecties en schimmelaantasting, waardoor de vis later alsnog sterft.

Vissenleed = dierenleed

Vissen hebben de pech er niet zo aaibaar uit te zien als een kat of hond en naast tegenspartelen kunnen ze niet van zich laten horen. De Dierenbescherming zet vissen geregeld in de spotlights, juist omdat men er nog weinig ‘feeling’ mee heeft. Terwijl vissen, zoals gezegd, net als andere dieren leed ervaren.

Hengelsport ook gevaarlijk voor andere dieren

Niet alleen vissen zijn de dupe van de hengelsport. Onze dierenambulances halen geregeld dieren op die verstrengeld raken in lijnen met haken of vissersnetten. De dieren lopen daardoor akelige wonden op en sterven in de meeste gevallen. “Ruim je rommel op of haal het aan de haak geslagen dier aan de kant en bel ons!” meldt Dierenambulance Maasland deze week nog. “Tot groot ongenoegen van mama eend konden wij haar pulletje snel vangen. Bij de dierenkliniek bleek via röntgenfoto’s dat het eendje de haak had doorgeslikt en in zijn krop zat.” Het eendje is gelukkig hersteld en herenigd met zijn moeder.

Het pulletje had de vissershaak doorgeslikt.

Ontdek de natuur

We hopen dat mensen met een hart voor dieren twee keer nadenken voordat ze een ‘potje gaan vissen’. We weten dat het nog niet algemeen bekend is dat vissen pijn ervaren en hopen dat meer mensen zich daar bewust van worden. Maak liever een wandeling zonder hengel en ontdek alle mooie dieren om je heen, in de lucht en in de bomen, op de grond en in het water.