Minister reageert op hittestresspetitie

In een reactie op ons rapport ‘Op de bres tegen hittestress’ en onze petitie die door 43.788 mensen is ondertekend, heeft Minister Carola Schouten van LNV de Dierenbescherming en Eyes on Animals uitgenodigd voor een gesprek.
Minister reageert op hittestresspetitie

Verbeterpunten transport dieren

In de brief van 23 mei jl. laat de minister weten dat transport met dieren een speerpunt is in dit kabinet. Ze geeft aan dat er met transporteurs en slachthuizen al afspraken zijn gemaakt die in 2015 zijn vastgelegd in een nationaal hitteplan, maar geeft ook aan dat er altijd punten ter verbetering zijn. Daarom gaat de NVWA aan de slag met handvatten om hittestress bij dieren goed te kunnen beoordelen en wordt er gekeken of grote slachthuizen een aantal zomerweken volledig over kunnen schakelen op een tropenrooster. Twee van de tien punten die we ook in ons rapport aankaarten.


Stap dichterbij

Hier zijn we uiteraard blij mee. Maar ook van de overige acht punten vinden we het belangrijk dat ze overgenomen worden door de veehouderijsector en de politiek. Beelden van Eyes on Animals van vorig jaar zomer tonen aan dat het nationaal hitteplan aan alle kanten rammelt en aanpassingen hard nodig zijn. We hopen door het gesprek met de minister weer een flinke stap verder te komen. Ook met partijen uit de sector gaan we praten over mogelijke verbeteringen. En Eyes on Animals gaat komende zomer op hete dagen weer bij slachthuizen kijken of er in de aanvoer van dieren op snikhete dagen al verbeteringen te zien zijn.