Nog veiliger de weg op

De chauffeurs van onze Animal Rescue Vehicles hebben er een pittige maar geslaagde rijvaardigheidstraining opzitten. De oproep vooraf was helder “Kom op tijd en met volle tank”. Vervolgens konden ze een dag lang slalommen, slippen en uiteraard netjes leren inparkeren op het circuit van de politieacademie in Lelystad. Dankzij deze training gaan onze wagens nog veiliger de weg op.

Eind vorig jaar is de Dierenbescherming dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij de trotse eigenaar geworden van 7 Animal Rescue Vehicles. De wagens zijn speciaal ingericht voor het vervoer van grote aantallen dieren tegelijk. Voor de wagens is geen vrachtwagenrijbewijs nodig maar in de praktijk blijkt het besturen van zo'n gevaarte toch lastiger dan gedacht. Daarom was een rijvaardigheidstraining geen overbodige luxe. Onze chauffeurs gaan nu beter voorbereid op pad en de schade aan de wagens blijft beperkt.

Remmen zonder stress voor dieren

Maar dat is uiteraard niet de enige reden. Ook voor de dieren die vervoerd worden zijn bekwame chauffeurs noodzakelijk. Hard remmen is op zich niet moeilijk, maar hoe doe je dat zodanig dat de dieren zo min mogelijk stress ervaren. En hoe neem je een bocht zonder opschudding achterin te veroorzaken. Op het circuit werden daarom alle denkbare omstandigheden nagebootst; plotseling overstekende mensen, onvoorziene obstakels, kronkelweggetjes en aquaplaning. Alle oefeningen werden begeleid door twee ervaren instructeurs.

De dag krijgt nog een vervolg. De instructeurs gaan binnenkort met alle chauffeurs een dagdeel meerijden in de praktijk waarbij aanwijzingen worden gegeven in het dagelijkse wegverkeer.