Oktober: goed nieuws voor ganzen, paarden, honden, apen...

We kwamen in oktober een bonte verzameling aan dieren tegen en daarmee liep het gelukkig veelal goed af. Deze maand blikken we terug op goed nieuws over ganzen, paarden, honden, apen, kuikens, een vis en een kitten.
Oktober: goed nieuws voor ganzen, paarden, honden, apen...

Nestbeheer succesvol

De provincie adviseerde wederom een groot aantal ganzen af te schieten of te vergassen. De gemeente Rijswijk besloot begin dit jaar echter het aantal ganzen in te dammen op een diervriendelijkere manier: door nestbeheer toe te passen. De Dierenbescherming speelde hier een rol bij. Ganzeneieren worden in een vroeg stadium behandeld met bijvoorbeeld maïskiemolie. Het is een soort vorm van geboortebeperking, want het jong zal zich niet ontwikkelen in het ei. Het resultaat? Het aantal ganzen is in Rijswijk inderdaad een heel stuk afgenomen. De gemeente besloot daarom ook in 2019 door te gaan met nestbeheer. De Dierenbescherming hoopt dat meer gemeenten hier een voorbeeld aan nemen, om gruwelijke dodingsmethoden als vergassen en afschieten te voorkomen. Lees meer.

Couperen paardenstaarten aangepakt

Ondanks dat het sinds 2001 verboden is paardenstaarten te couperen, gebeurde het toch veel. Fokkers lieten de staarten gewoonweg in het buitenland couperen. Couperen, ofwel het amputeren van de paardenstaart is een pijnlijke en zinloze verminkende ingreep. De Dierenbescherming heeft zich jarenlang hard gemaakt om een eind te maken aan deze praktijken en is blij dat er per 1 januari 2020 een totaalverbod komt voor het tentoonstellen van gecoupeerde paarden. Lees meer.

Uit de auto gevallen kitten herenigd met baasje

Een kitten viel uit een rijdende auto (hoe hij daarin kwam en hoe hij eruit viel blijft de vraag… ) en werd daarna ook nog eens overreden. Wonder boven wonder overleefde hij dit zonder al teveel schrammen. Het overkwam kitten Tommie die na zijn avontuur in Dierenopvangcentrum Edo Hammers te Kampen terecht kwam. Tommie was hiervoor al een paar dagen vermist en zijn eigenaren vonden hem naar aanleiding van dit bizarre nieuwsbericht. Opgelucht sloot de elfjarige Melanie Tommie weer in haar armen. Thuis werd hij weer herenigd met zijn broertje. Naar de rode Seat waarin Tommie had gezeten, wordt nog gezocht. Lees meer.

Goed nieuws in hondenland

Oktober biedt ook goed nieuws voor honden. Zo deed minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een wetsvoorstel voor een zogenaamd ‘zelfstandig houdverbod’. Dit voorstel moet het mogelijk maken om in gevallen van ernstige dierenmishandeling en/of –verwaarlozing, de dader te verbieden voor een bepaalde periode dieren in zijn/haar bezit te hebben. De Dierenbescherming dringt al decennialang aan op een zelfstandig houdverbod. We zijn ook blij dat de maximale termijn van deze straf van 5 (in een eerder concept) naar in ieder geval 10 jaar gaat. We zijn er nog niet, maar een wetsvoorstel is al een mooie eerste stap.

Daarnaast kondigde minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit extra maatregelen aan om malafide hondenhandel aan te pakken. Zo moeten honden verplicht een paspoort krijgen en moet de registratie van honden verbeterd worden. Lees meer.

Apen en pups gered

Ook de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft deze maand niet stilgezeten. Naast het in beslag nemen van een Koi in een veel te klein aquarium bij een Chinees restaurant, haalden we in Zeeuws Vlaanderen twee apen uit een woning. De eigenaar had de aapjes in het buitenland gekocht en was zich er niet van bewust dat het in Nederland illegaal is om een Bruin kapucijnaapje en een Witoorpenceelaapje als huisdier te houden.

In de gemeente Twenterand namen onze inspecteurs zes honden, waaronder drie pups in beslag. De eigenaar had al een waarschuwing gekregen om een dierenarts te laten komen, maar had dit genegeerd. De pups waren niet gesocialiseerd, zaten in vervuilde hokken en één van hen had dringend medische hulp nodig.

Alle dieren zijn overgebracht naar opvangadressen waar ze de juiste zorg en aandacht krijgen.

Dierenbeschermingsmedewerker Marijke 1 van Duurzame 100

Onze programmamanager Beter Leven keurmerk, Marijke de Jong kwam binnen op plaats 81 van de Duurzame 100 van Trouw. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op! Marijke zet zich al jaren in voor het verbeteren van het leven van miljoenen dieren in de vee-industrie. Lees meer.

Beter leven voor Europese vleeskuikens

Ten slotte werd deze maand duidelijk dat een overgrote meerderheid van het Europees Parlement een resolutie aannam om de Europese Commissie aan te sporen het welzijn van vleeskuikens in de EU te verbeteren. De Dierenbescherming gaf een presentatie over het Beter Leven keurmerk aan de Intergroup Welfare van het Europees Parlement (waar allerlei dierenwelzijnszaken de revue passeren). Daar werd positief op gereageerd. En dat blijkt nu dus ook uit het aannemen van de resolutie. Lees meer.