Ook egels hebben het voorjaar in hun bol

De klok is verzet, de dagen zijn weer langer en worden (op een sporadische lente-sneeuwbui na) warmer. Omdat we geen strenge winter hebben gehad zijn een aantal dieren al vroeg aan hun voorjaarsactiviteiten begonnen. Zo zijn ook al wat egels ontwaakt die normaal, afhankelijk van de weersomstandigheden, kunnen slapen van november tot en met mei! Van een echte winterslaap is niet echt sprake, omdat de egels regelmatig wakker worden, wat gaan lopen, voedsel zoeken en soms een nieuwe plek zoeken om verder te slapen. Geen reden voor paniek dus.

Ook egels hebben het voorjaar in hun bol

Wat doe je als je een egel tegenkomt?

Egels die mager uit hun slaap komen kun je wat bijvoeren met (nat) kattenvoer. Zo’n 40 gram per dier per dag is ruim voldoende. Blijft het dier mager of denk je dat er wat anders aan de hand is, kijk dan hier of en welke actie je kunt ondernemen.

Baby-egels

Van juni tot en met oktober kunnen egels hun jongen krijgen. Als de baby-egels zo’n drie weken oud zijn gaan zij met hun moeder op pad om hun omgeving te ontdekken en op zoek naar eten. Soms blijft er een baby-egel achter. Niet direct reden voor paniek, want meestal komt de moeder haar jong na een wandeling weer ophalen. Twijfel je aan de situatie? Kijk dan hier of en wanneer je aan de bel moet trekken.