Petitie tegen onnodige dierproeven voor staatssecretaris

Donderdag 16 oktober kreeg staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken uit handen van Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, de petitie tegen onnodige dierproeven overhandigd. 47.021 mensen ondertekenden de petitie.

Petitie tegen onnodige dierproeven voor staatssecretaris

Ieder jaar worden in Nederland, onder meer bij het testen van chemische of giftige stoffen, op ruim 100.000 dieren onnodige proeven uitgevoerd. De Dierenbescherming roept de staatssecretaris, mede namens de ondertekenaars, op om zich in te spannen om hier een einde aan maken.

Snoepjes en wc-verfrissers

Het gaat om proeven die verplicht moeten worden uitgevoerd om de veiligheid van stoffen te onderzoeken in alledaagse producten als wc-verfrissers, snoepjes en balpennen. De voorspellende waarde ervan is volgens onze experts echter nihil en de tests worden onnodig vaak herhaald. Het gaat om muizen, ratten en konijnen, maar ook om honden, katten en paarden. De Dierenbescherming wil dat deze overbodige tests zo snel mogelijk stoppen.

Staatssecretaris Dijksma is positief over het initiatief: “Iedere dierproef die wij overbodig kunnen maken, telt. De noodzaak van dierproeven moet continu scherp tegen het licht gehouden worden, ook als ze voortkomen uit internationale regelgeving. Daar spreek ik over met mijn Europese collega’s en wij maken ons in internationaal verband hard voor de inzet op alternatieven. Deze petitie met bijna 50.000 handtekeningen is daarbij een goede steun in de rug.”

Kijk voor meer informatie op de informatiepagina over dierproeven.