Pony met hoefbevangenheid geeuthanaseerd

Op vrijdagavond 26 juni heeft een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) erop toe moeten zien dat een pony uit zijn lijden verlost werd. Het dier bleek zwaar hoefbevangen te zijn en kon vanwege de pijn geen stap meer zetten. De pony is na overleg met een dierenarts en de eigenaar nog dezelfde avond geëuthanaseerd.

Pony met hoefbevangenheid geeuthanaseerd

De melding over een pony in de gemeente Neder-Betuwe kwam aan het einde van de middag bij de LID binnen. Het was een erg warme dag, de pony wilde niet lopen en kon dus ook niet bij het drinkwater komen. Deze combinatie van factoren leidde tot de inschatting dat er met spoed naar de pony gekeken moest worden. Volgens afspraak wordt in zo'n geval de politie ingeschakeld. Deze rapporteerden later dat er voldoende drinkwater aanwezig was, maar dat ze de pony niet in beweging kregen en gaven daarop de zaak terug aan de LID.

Bij aankomst bleek dat de pony te lange hoeven had en zeer waarschijnlijk hoefbevangen was.

Hoefbevangenheid

Inmiddels avond besloot de LID-inspecteur alsnog zelf poolshoogte te gaan nemen. Hij was er niet gerust op. Bij aankomst bleek dat de pony te lange hoeven had en zeer waarschijnlijk hoefbevangen was. Bij hoefbevangenheid is er een ontstekingsproces gaande tussen de hoefwand en het hoefbeen, waardoor de verbinding verzwakt en het hoefbeen in de hoef kan gaan verzakken of kantelen. Hierdoor heeft het paard bij een acute hoefbevangenheid veel pijn en kan het kreupel lopen of zelfs helemaal niet meer willen lopen of staan. Dat laatste leek hier het geval. Om zeker te zijn van zijn vermoedens is een dierenarts gevraagd om naar de pony te kijken. De arts bevestigde de hoefbevangenheid.

De pony had duidelijk zeer te lijden onder de situatie. En dat bij temperaturen van bijna 30 graden!

"Ik ga hier niet weg voordat het dier van zijn pijn verlost is"

De pony had duidelijk zeer te lijden onder de situatie. En dat bij temperaturen van bijna 30 graden! Het was voor iedereen duidelijk dat het dier zo niet verder kon. Er moest snel een beslissing genomen worden. Tussen dierenarts en eigenaar werd de mogelijkheid om eventueel te wachten tot na het weekend besproken, op die manier zou het dier nog verkocht zou kunnen worden voor de slacht. Voor onze inspecteur was dat geen bespreekbare optie. "Ik ga hier niet weg voordat het dier van zijn pijn verlost is", was zijn reactie. Na overleg tussen de dierenarts en de eigenaar bleek behandeling met pijnstillers en ontstekingsremmers in dit geval helaas niet haalbaar. Ze hebben vervolgens besloten het dier die avond nog te euthanaseren waardoor verder lijden is voorkomen.