Quiz over hobbyjacht afgesloten met goed resultaat

De hele maand december kon iedereen deelnemen aan de jachtquiz van de Dierenbescherming. Met deze quiz wilden we kennis bij het publiek over hobbyjacht vergroten. Er waren meer dan 15.000 deelnemers en over het algemeen was het kennisniveau hoog. Wat wel opviel was dat veel mensen dachten dat er niet gejaagd mag worden op wildsoorten die in aantallen achteruit gaan. Een logische gedachte, maar helaas niet waar.
Quiz over hobbyjacht afgesloten met goed resultaat

Honderdduizenden slachtoffers

Jaarlijks komen honderdduizenden dieren om het leven tijdens het jachtseizoen. Wilde eenden, hazen, fazanten, houtduiven en konijnen worden zonder pardon omgelegd. Zij staan op de zogenaamde wildlijst en mogen in het jachtseizoen zonder opgave van reden bejaagd en gedood worden. Gewoon voor de lol en om ze op te eten. En dat terwijl de wilde eend, fazant en houtduif al tientallen jaren in aantallen achteruit hollen en de konijnen- en hazenaantallen die nu voorkomen in het veld, naar schatting nog niet eens de helft is van wat het in de zestigerjaren bedroeg.


Zorg voor de natuur, schaf de wildlijst af

De Dierenbescherming vindt dat je pas écht zorgdraagt voor de natuur als je dieren hun vrijheid en rust gunt. Jagen op dieren die op een wildlijst staan, staat haaks op het goed zorgen voor natuur. Wilde dieren gelijke beschermingsrechten geven draagt hier wél aan bij. Hiermee voorkom je verstoring van de natuur en onnodig dierenleed. Een overgrote meerderheid van het Nederlandse publiek denkt daar net zo over, zo blijkt wel uit het onderzoek Nederlanders en de jacht uit december 2018 wat in opdracht van de Dierenbescherming is uitgevoerd door Blauw Research. Eigenlijk is het dus heel vreemd dat de wet hobbyjacht toestaat. Wij pleiten er daarom voor, bij de landelijke overheid en politiek, om de wildlijst af te schaffen.

Mooie prijs

Deelnemers aan de quiz konden een mooie prijs winnen: het boek ‘Mama’s laatste omhelzing’ van Frans de Waal. De drie winnaars hebben bericht gehad en krijgen het boek toegestuurd.