Stop afschieten zwerfkatten in Friesland

Teken de petitie van Stichting Dier & Recht

Stichting Dier & Recht is een petitie gestart tegen het afschieten van zwerfkatten in de provincie Friesland. Dat is de enige provincie in ons land die nog gebruikmaakt van dit onnodige en wrede middel. We hebben eerder zelf ook actie gevoerd tegen het afschieten van zwerfkatten en ondersteunen deze actie dan ook van harte. We roepen iedereen op om nu de petitie te ondertekenen.

Door: Dik Nagtegaal Gastredacteur

Stop afschieten zwerfkatten in Friesland

Katten die weglopen, na een angstige vlucht de weg naar huis niet meer vinden, worden achtergelaten of botweg gedumpt, komen niet altijd in een dierenasiel terecht. Ze moeten op straat zien te overleven. Deze katten verwilderen en sluiten zich vaak aan bij andere zwerfkatten. Verwilderde individuen of groepen kunnen voor 'overlast' zorgen of worden gezien als een bedreiging voor bijvoorbeeld vogels. In de provincie Friesland houdt men als enige nog vast aan het idee dat het doodschieten van deze dieren de oplossing is.

Dat kan en moet anders

De provincie kan beter inzetten op diervriendelijke alternatieven om eventuele problemen te voorkomen. Het allerbelangrijkste is ervoor zorgen dat er geen nieuwe zwerfkatten meer bij komen. Met voorlichtingscampagnes zoals 'Chip de kat' kunnen katteneigenaren worden opgeroepen om hun kat te laten chippen en registreren. Verdwaalde katten kunnen dan snel weer thuisgebracht worden. Ook het stimuleren van het laten neutraliseren (castreren of steriliseren) van katten is van belang om ongewenste nestjes te voorkomen. Een andere methode, die op veel plaatsen succesvol wordt ingezet om groepen verwilderde katten op straat onder controle te houden, is de zogeheten 'trap, neuter and return'-methode' (TNR).

Teken de petitie

In 2013 voerden we ook al een keer actie met een petitie tegen het afschieten van zwerfkatten. En met succes. Meerdere provincies kozen ervoor om te stoppen met afschieten en in te zetten op diervriendelijke alternatieven. De Partij voor de Dieren diende in die periode een motie in voor een verbod op het afschieten van zwerfkatten. Toch blijft de provincie Friesland nog doorgaan met deze wrede methode. Laten we voor eens en voor altijd een einde maken aan deze praktijk. Teken de petitie van Dier & Recht.