Chip de kat

Voorkom dierenleed

Chippen (en een goede registratie) voorkomt veel onzekerheid en zorgen. Voor Chip de kat is dit goed geregeld. Ook zeker weten dat jouw kat altijd weer thuisgebracht kan worden? Chip je kat en controleer de registratie.

Chip de kat

Chip de kat heeft slim personeel dat ervoor gezorgd heeft dat Chip gechipt is. Hij zit het liefst binnen. Maar als hij toch eens op avontuur gaat en verdwaalt, dan is de kans heel groot dat alles weer goedkomt. Helaas hebben niet alle katten zoveel geluk.

Er komt een landelijke chip- en registratieplicht voor katten, heeft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit begin 2023 bekendgemaakt.
Lees verder

Waarom chippen?

Jaarlijks raken er in ons land ongeveer 62.500 katten zoek, waarvan de Dierenbescherming er ongeveer 6500 zwervend aantreft en opvangt. De meeste van deze katten zijn niet gechipt of de registratie klopt niet. Door het ontbreken van een chip of goede registratie kunnen we maar liefst 83% van de katten niet herenigen met hun baasje.

Voor honden geldt een chipplicht en dat merken we: 93% van de honden kan zo weer terug naar huis. De Dierenbescherming is van mening dat het chippen van katten ook verplicht moet worden, maar zolang dat nog niet zo is roepen we alle (potentiële) kattenbezitters op: Chip de kat!

Check je chip

Is jouw kat al gechipt? Dan is het goed om zo nu en dan te controleren of deze nog goed is geregistreerd. Van alle kattenbezitters met een gechipt en geregistreerd huisdier, weet 5% niet of de chip wel goed is geregistreerd. En 10% weet niet zeker of de gegevens nog wel kloppen. Dat zijn nog steeds duizenden katten waarvan we dus ook met een chiplezer de eigenaar misschien niet kunnen achterhalen. Dus chip je kat, maar vergeet vooral ook niet de gegevens af en toe aan te controleren.

Veelgestelde vragen

 • Wat is het nut van chippen?

  Vinden katten altijd hun weg terug? Helaas niet. Soms schrikken ze ergens van, rennen ze weg en verdwalen ze. Ook binnenkatten kunnen ongepland op pad gaan. Jaarlijks worden bij de Dierenbescherming duizenden katten opgevangen. Maar van de overgrote meerderheid vinden we het baasje niet terug. Met een chip wordt veel leed bij dier en mens voorkomen.

 • Wat zijn de nadelen van chippen

  Een chip kan je zonder speciale apparatuur niet aflezen. Dat kan bij een halsband met informatie natuurlijk wel. Maar een halsband kan losraken, terwijl een chip altijd bij het dier blijft.

  In heel uitzonderlijke gevallen kan een chip een klein stukje verplaatsen in het lichaam. Dit gebeurt heel zelden, en een dier heeft daar verder geen last van. De chip levert geen gevaar op voor de dieren.

 • Wat als je kat nooit buitenkomt?

  Waarom zou je de kat laten chippen als hij/zij nooit buiten komt? Juist binnenkatten die per ongeluk buiten terecht komen, vinden de weg vaak niet terug. Zij hebben een minder ontwikkeld oriëntatievermogen dan buitenkatten.

  In ons onderzoek gaf 37% van de deelnemers aan dat ze hun kat niet te lieten chippen, omdat het dier nooit buitenkwam. Maar zelfs de grootste huismus kan ooit op een onbewaakt moment op avontuur gaan. Een openstaande deur, een ritje naar de dierenarts, een oppas tijdens een vakantie. Het kan misgaan. Een gechipte kat is snel weer thuis, want de dierenambulance en het dierenasiel kunnen de gegevens opzoeken. Katten waar we de baas niet van kunnen achterhalen, worden twee weken in het asiel opgevangen voor ze beschikbaar zijn om opnieuw geadopteerd te worden.

 • Wat kost chippen?

  Een kat chippen kost doorgaans tussen €25 en €55,- (bron 112 huisdier). De kosten bestaan uit de chip en het plaatsen van de chip. De chip moet ook aangemeld worden bij een database.

  Door het land heen zijn ook verschillende initiatieven waardoor het chippen financieel een stuk aantrekkelijker of zelfs voor niks is. Denk aan de jaarlijks terugkerende gratis Chipmaand in Rotterdam (november) en in de gemeente Nissewaard (december). Daarnaast hebben veel dierenartsen zo nu en dan kortingsacties. Neem voor meer informatie contact op met een dierenarts bij jou in de buurt.

 • Is chippen zielig voor dieren?

  Een chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Deze wordt onderhuids aangebracht, tussen de schouderbladen. Je kat voelt dat als een klein prikje, maar als de chip eenmaal zit, voelt hij er niets meer van.

 • Hoe oud moet een kat zijn om te chippen?

  Er is geen minimumleeftijd om te chippen. Vaak wordt het bij katten gecombineerd met vaccinaties rond de negen weken. Maar ook een oudere kat kun je zonder problemen chippen.

 • Hoe kom ik achter het chipnummer van mijn kat?

  Elke chip bevat uniek registratienummer van 15 cijfers. Dat is terug te vinden op het registratiebewijs. Om een chip uit te lezen is speciale apparatuur nodig, een zogeheten 'chip reader'. De dierenambulance, elk dierenasiel en elke dierenarts in Nederland kan de chip uitlezen.

 • Hoe weet ik of de gegevens nog kloppen?

  Als je het chipnummer hebt, kun je direct controleren of de gegevens nog kloppen. Een chip kan geregistreerd staan bij verschillende databases. Via de website https://chipnummer.nl kun je kijken bij welke database jouw kat staat geregistreerd (als je dat niet meer weet). Daar kun je vervolgens nagaan of de gegevens nog kloppen.

 • Hoe registreer ik een nieuwe kat

  Als je kat is gechipt, moeten deze gegevens nog wel geregistreerd worden bij een databank. Vaak doen dierenartsen, dierenasielen of fokkers dit al. Zo niet? Dan moet je dit zelf nog even regelen. Let op dat de databank wel is aangesloten bij Chipnummer.nl. Kijk hier voor een overzicht van alle databanken.

Voor een landelijke chipplicht

Jaarlijks vangen we ruim duizenden verdwaalde katten op, waarvan we het grootste deel niet kunnen herenigen met de eigenaar omdat ze niet gechipt of goed geregistreerd zijn. Voorkom verdriet en chip je kat

Check je chip