Krijgt Moppie zijn neus terug?

Houdverbod voor dieren met een extreem uiterlijk

Minister Adema blijft ons positief verrassen. Hij trad gisteren naar buiten met een landelijke chipplicht voor katten en vandaag wil hij een houdverbod voor honden en katten die lijden onder hun uiterlijke kenmerken invoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om katten met dubbelgevouwen oren en honden met te korte snuiten.

Krijgt Moppie zijn neus terug?

"We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we het ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden. Dat raakt me en ik weet dat veel Nederlanders dat ook zo voelen. Daarom wil ik naar een Nederland waar geen enkel huisdier meer hoeft te lijden onder zijn of haar uiterlijk: een Nederland zonder dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken”, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Korte snuiten, gedrongen bouw, gevouwen oren...

De Dierenbescherming kan dit alleen maar van harte onderschrijven en is blij met de plannen van de minister. Al in 2009 vroegen we aandacht voor het doorfokken van rashonden op extreme uiterlijkheden, vanwege de ernstige welzijnsaantasting en gezondheidsproblemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om dieren met een te kleine schedel, te korte snuit of gedrongen bouw. Ook de jaren daarna bleven we lobbyen tegen deze vorm van dierenleed.

Adema wil naast een houdverbod ook dat deze dieren niet meer vertoond mogen worden in de media, zoals in films en reclames.

Wanneer houdverbod?

Het invoeren van een houdverbod is complex, stelt de minister. Het zal daarom nog wel geruime tijd duren voordat een dergelijk verbod daadwerkelijk van kracht wordt. We blijven de ontwikkelingen dan ook scherp volgen.

Meer info

Voor dierenwelzijn in de wet

Wij lobbyen om dierenwelzijn te verankeren in de wet. Door goede kaders, voorkom je immers dierenleed in bijvoorbeeld de vee-industrie en bij dierproeven. We lobbyen op landelijk niveau, maar ook in Europa, bij de provincies en gemeenten.

Alle dossiers