'We dachten dat Juul het niet zou redden'

De Dierenbescherming wil niet dat dieren op leeftijd wegkwijnen in de asielen. Om die reden staat de campagne Geef Om Mij dit jaar volledig in het teken van de eenzame oudjes. Een van deze dieren is Juul. We spraken beheerder van Dierenbeschermingscentrum Limburg Jessica Wetzler over de oude en verwaarloosde Juul die ze uiteindelijk zelf in huis nam.
'We dachten dat Juul het niet zou redden'

Jaarlijks vangt de Dierenbescherming in haar asielen zo’n 25.000 dieren op. Ongeveer 5.000 van deze dieren zijn acht jaar of ouder. Omdat deze groep vaak afhankelijk is van intensieve zorg en kampt met allerhande ouderdomskwalen, is het beduidend moeilijker om nog een nieuw thuis voor ze te vinden. Dat gold ook voor Juul.

Juul kon er niet aan wennen

Juul was gevonden in een bos en was er lichamelijk slecht aan toe. Haar achterlijf was kaal, ze zat onder de vlooien en haar huid was kapotgebeten. Uit onderzoek bleek dat ze een aantal tumoren heeft, waaraan ze niet kan worden geopereerd vanwege haar hartkwaal. Jessica: “De eerste dagen in het asiel dacht iedereen dat Juul zou sterven. Ze was lusteloos, kwam haar mand niet meer uit en haar kopje hing naar beneden.

Metamorfose

Ik heb haar -inmiddels vijf maanden geleden- mee naar huis genomen en liet haar los in de tuin. Ik zag haar ter plekke opbloeien. Ze begon te rennen en te springen en was dolgelukkig. Sindsdien heeft Juul een ware metamorfose ondergaan. Ze is zo blij en dankbaar. Onze interactie is sterk, juist omdat ze al op leeftijd is en van alles mankeert. Juul heeft ons laten zien wat een asielomgeving met een dier kan doen, zeker met een oudere hond zoals zij. Ze wilde wel, maar kon er niet meer aan wennen, ondanks alle aandacht die we haar gaven."

Extra hard vechten

Jessica is stellig in haar overtuiging dat veel dieren in het asiel zijn ontheemd en hun nieuwe omgeving als beangstigend ervaren. "Het lijkt natuurlijk in niets op de thuissituatie waarin ze zich veilig voelen, ongeacht de liefde die wij ze geven. Het overgrote deel van de dieren in onze opvangcentra is dan ook bang en heeft dagen, soms zelfs weken nodig om de verzorgers te leren vertrouwen.” Voor oudjes zoals Juul is dat nog veel lastiger, omdat zij meestal hun hele leven op één plek hebben gewoond. Waar ze zich op hun gemak voelden en werden verzorgd door mensen die ze door en door kenden. "Om uit die omgeving te worden weggerukt en in het asiel terecht te komen, dat is vreselijk. Je ziet dat ze hulpeloos zijn en geen idee hebben wat ze met zichzelf aan moeten. Wij vechten daarom extra hard om deze oudere dieren nog een paar mooie jaren te geven."

Jessica wandelt met Jonah en Juultje (rechts)

Geef om mij

De Dierenbescherming wil niet dat dieren op leeftijd wegkwijnen in de asielen, maar gunt ze juist nog een fijne oude dag. En om die reden staat de campagne Geef Om Mij dit jaar volledig in het teken van de eenzame oudjes. Met jouw steun kunnen we ze een nieuwe kans bieden!

Steun ons