'We schrokken allemaal toen we Loekie voor het eerst zagen'

Jaarlijks vraagt de Dierenbescherming in het voorjaar met de campagne 'Geef om Mij' aandacht voor de dieren die noodgedwongen in het asiel verblijven. Vorig jaar deden we dat voor alle honden, katten en konijnen die meer nodig hebben dan liefdevolle zorg alleen. Bijvoorbeeld omdat ze kampen met gedragsproblemen of een chronische aandoening. Een van die dieren was Loekie, die eind 2015 meer dood dan levend werd binnengebracht. Melissa Spruit werkt bij Dierenopvangcentrum Rotterdam en besloot Loekie mee naar huis te nemen.
'We schrokken allemaal toen we Loekie voor het eerst zagen'

“We schrokken allemaal toen we Loekie voor de eerste keer zagen. Hij was gevonden bij de ontruiming van een woning. Zijn vacht was volledig verklit. Ik ben wel wat gewend, maar zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Toen hij werd geschoren, bleek hij graatmager te zijn. Loekie woog nog maar drie kilo, terwijl meer dan het dubbele een normaal gewicht zou zijn geweest. Bovendien had hij diarree en was hij uitgedroogd. Ik werd zo gegrepen door wat hij had meegemaakt, dat ik hem besloot mee naar huis te nemen."


Arme drommel

"In het begin kreeg Loekie om de drie uur eten en deed ik hem elke dag in bad, want hij zat onder de ontlasting. Omdat hij zo mager was, kromp hij in elkaar van de pijn, elke keer als hij op zijn zij wilde gaan zitten. Hij kon zichzelf zodoende niet schoonhouden. Desondanks bleef Loekie zo lief en aanhankelijk. Toen hij drie weken bij me woonde, bleek uit onderzoek dat hij een parasiet bij zich droeg. Hij moest daarom in een afgesloten ruimte van het asiel worden behandeld met radioactieve medicatie. Ik ging zo vaak mogelijk bij hem langs, maar dat was natuurlijk veel te weinig voor een kat die zo van gezelligheid houdt als Loekie."


Loekie kan weer kat zijn

"Ik had het enorm met hem te doen. Pas na vier weken was hij aangesterkt en mocht ik hem halen. Vanaf toen kon Loekie eindelijk weer kat zijn. Inmiddels weegt hij bijna zes kilo en speelt hij met mijn andere katten alsof ze nooit anders hebben gedaan. Zijn vacht glanst weer en hij is dol op knuffelen. Zodra ik op de bank plof, weet hij niet hoe snel hij erbij moet komen zitten. Loekie heeft mijn hart gestolen, ik kan hem niet meer wegdenken uit mijn leven."