Wereldproefdierendag: extra aandacht voor Lara en co
Het is vandaag Wereldproefdierendag. Een dag die al sinds 1979 bestaat en die aandacht vraagt voor het lot van proefdieren. Afgelopen week besteedde EditieNL al aandacht aan de labhonden die Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren (SHHH) opvangt. De eenjarige Lara was ook zo’n labhond. Zij speelt de hoofdrol in ‘Lara leert’; handige hondentrainingsvideo’s van de Dierenbescherming. Lara laat zien dat het met sommige proefdieren gelukkig goed afloopt. De Dierenbescherming roept meer instellingen die dierproeven doen op om te kiezen voor het herplaatsen van hun dieren.

Lara leert
Zeven weken lang plaatst de Dierenbescherming iedere vrijdag een filmpje waarin Myrna, hondentrainer bij Gehoorzame Huishond Ridderkerk, samen met Lara handige tips geeft. Hoe kun je wandelen zonder dat je hond trekt? Hoe zorg je ervoor dat je hond naar je toekomt en hoe kun je moeiteloos een gebitscheck doen? Lara bewijst dat deze positieve trainingsmethode werkt: ze veranderde van een onzekere labhond in een ontspannen huishond die goed contact maakt met haar baas. Lara heeft geluk gehad, zij kreeg een tweede kans.
Een tweede kans voor ex-labhonden
De SHHH vangt labhonden zoals Lara op die niet meer nodig zijn in het laboratorium. Dit zijn veelal Beaglepups (of Beaglekruisingen) waar laboratoria dierproeven mee deden. Normaliter zouden ze na de proeven misschien gedood worden, maar gelukkig zijn er ook onderzoeksinstellingen die samenwerken met deze stichting en zo dieren een tweede leven geven. Dit is ook het advies van de overheid: 'onderzoekers en industrie, kijk altijd of gezonde dieren nog herplaatst kunnen worden.' Ook de Dierenbescherming zou hierover graag in contact komen met bedrijven die dit willen doen. Nu zijn het nog te weinig bedrijven die hier actie in ondernemen. Lang niet altijd zal dit mogelijk zijn, dat hangt natuurlijk ook af van wat er met de dieren is gedaan. Maar dat er veel meer dieren zo geholpen kunnen worden is zeker. Wereldproefdierendag is een mooi moment om hierbij stil te staan!.Op Ik Zoek Baas kun je zien welke ex-labhonden op zoek zijn naar een nieuw thuis. Inmiddels heeft de SHHH ruim 1000 honden en 200 katten uit laboratoria bij particulieren geplaatst. Sinds kort proberen ze ook knaagdieren onder te brengen bij een nieuw thuis. Honderden dieren hebben zodoende een betere toekomst gekregen.
Dierenbescherming over proefdieren
In Nederland worden jaarlijks rond de 500.000 dieren gebruikt in wetenschappelijk onderzoek en wettelijk voorgeschreven veiligheidstests. Daarnaast worden er zo’n 400.000 dieren gedood die de testfase niet eens hebben gehaald. Het gaat onder anderen om experimenten bij muizen, ratten, cavia’s, konijnen, kippen, paarden, schapen, geiten, varkens, runderen, apen, vogels, vissen, amfibieën en dus bij honden en katten. De Dierenbescherming vindt dierproeven al lang niet meer vanzelfsprekend, omdat er steeds meer alternatieven mogelijk zijn. Denk aan het testen van cel- en weefselkweken (ook van menselijk materiaal) en het gebruik van computerprogramma’s die vaak ook een betere voorspellende waarde hebben dan het werken met proefdieren. Wij vinden dan ook dat er zo snel mogelijk gestopt moet worden met dierproeven.De 3 V's
We hebben eerder al gevochten voor de 3 V’s:- Vervanging: kan het onderzoek ook worden gedaan op een andere manier dan met proefdieren?
- Vermindering: kan het onderzoek ook met minder dieren gedaan worden?
- Verfijning: een onderzoeker heeft de verplichting ervoor te zorgen dat een dier zo min mogelijk lijdt.