Auberginekaviaar
Dat de armeluiskeuken ontzettend inventief is, bewijst deze auberginekaviaar! Dit in Frankrijk alom bekende recept kost een fractie van de prijs van vissenkaviaar, maar is én diervriendelijk én qua smaak en textuur onweerstaanbaar! Perfect op een toastje of op mooi frans stokbrood bij de borrel.

Ingrediënten:
- 2 aubergines
- 2 el olijfolie
- 1 uitje of sjalot, gepeld en fijngesnipperd
- 2 tl dubbel geconcentreerde tomatenpuree (bijvoorbeeld die van Mutti uit een tube)
- zwarte peper en zout naar smaak
- 1 klein teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
Voor het serveren:
- toastjes of baguette
- verse peterselie, fijngehakt
- roze of zwarte peper
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
2. Prik hier en daar een gaatje in de aubergines en leg ze in de oven.
3. Rooster de aubergines ca. 45 minuten. Keer ze halverwege om. De schil mag er geblakerd uitzien.
4. Haal ze uit de oven en laat even afkoelen tot een hanteerbare temperatuur.
5. Snijd de aubergines open en schraap het zacht geworden vruchtvlees uit de schillen. Hak het vruchtvlees in kleine stukjes.
6. Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
7. Fruit het uitje of sjalotje zachtjes tot het begint te bruinen.
8. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook even mee. Het mag gerust een klein beetje inkoken.
9. Draai het vuur uit en breng het mengsel op smaak met zout, peper en de gehakte knoflook.
Tip: Serveer op een toastje of een snee baguette, met peterselie en wat roze peper.