Help de vis

Vissen liggen niet vanuit het water direct op je bord. Daarvoor moeten ze eerst een lange en vaak pijnlijke weg afleggen. De condities waaronder de dieren opgroeien, gevangen, getransporteerd en/of gedood worden, zorgen voor enorm veel stress en leed.

Wat wil de Dierenbescherming?

Meer aandacht voor vissenwelzijn. Vissen zijn intelligente dieren die, net als andere dieren, pijn, stress en emoties ervaren. Het wordt hoog tijd dat we vissen met respect behandelen.

Wat kan ik doen?

  • Door de Dierenbescherming te steunen, steun je ons werk. We dringen bij overheid, keurmerken, supermarkten en sector aan het welzijn van vissen te verbeteren. Maar wij kunnen dat alleen doen met jouw hulp! Via het donatieformulier kun je een donatie overmaken.
  • Als je vis wil eten, koop dan vis waarbij het ASC- of MSC-keurmerk op de verpakking staat. Ondanks dat deze keurmerken het welzijn van de vis (NOG!) niet waarborgen, zijn het wel de keurmerken die ten minste voorkomen dat de kwekerijen onverantwoord milieubelastend zijn en dat wateren overbevist worden.
  • Zoek naar alternatieve producten. Zo zijn visolie, Omega-3 en -6 ook te verkrijgen uit plantaardig materiaal (bijvoorbeeld uit zeewier).

Wat doen wij met jouw gift?

Heel veel! Een paar voorbeelden:

  • Samen met producenten, retailers, onderzoekers, certificeringsinstanties zoals Aquaculture Stewardschip Council (ACS) en andere dierenwelzijnsorganisaties stellen we criteria op die het welzijn van vissen gedurende de kweek, transport en doding verbeteren.
  • Onderzoek laten uitvoeren, zoals het onderzoek 'Troebel zicht op vissenwelzijn' dat bureau Questionmark voor ons uitvoerde. We kijken naar de huidige stand van zaken van vissenwelzijn in de supermarkten en hielden een peiling onder publiek waaruit blijkt dat 69% van de Nederlands vindt dat het welzijn van vissen evenveel bescherming verdient als dat van andere dieren..
  • De politiek oproepen om welzijnsregels voor vissen op te stellen. We willen o.a. dat in de wet wordt vastgelegd dat vissen verplicht moeten worden bedwelmd voor de slacht, net als bij andere dieren in de vee-industrie.
  • Aandacht geven aan positieve voorbeelden, zoals aan de Spes Nova, een revolutionair schip waarbij de aan boord gebrachte vis elektrisch wordt bedwelmd.
  • Publiek voorlichten en laten zien wat er mis is met visconsumptie. Bijvoorbeeld met onze serie filmpjes over de aquacultuur.