Vegan Fish & Chips
Fish & Chips, hét nationale feelgood gerecht van Engeland. Een typische junkfood, bestaande uit friet en gefrituurde vis in een jasje van bierbeslag. De vis kun je prima vervangen door oesterzwammen. Deze hebben een mooie textuur en zijn lekker smaakvol.

Ingrediënten:
- 1 kilo licht kruimige aardappels
- 5 el olijfolie
- zeezout en zwarte peper naar smaak
- 300 gram oesterzwammen
- 100 gram bloem
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl bakpoeder
- 2 tl viskruiden zonder zout (Bijvoorbeeld Scandinavische viskruiden van Euroma)
- 200 ml bier
Voor het serveren:
- Azijn of een sausje naar keuze, bijvoorbeeld: ketchup/ vegan mayo/ vegan kruiden mayo/ piccalilly.
Bereiding:
1. Was de aardappels en snijd de lelijke plekjes weg.
2. Snijd ze over de lengte in mooie parten of frieten.
3. Kook de frieten in licht gezouten water beetgaar; ze moeten nog stevig zijn.
4. Verwarm de oven voor op 225 graden celcius.
5. Giet de aardappels af en laat goed uitdampen.
6. Leg ze op een bakplaat met een vel bakpapier. Giet er de olijfolie over en kruid flink met zout en peper.
7. Rooster in circa 30 minuten goudbruin.
8. Scheur grote oesterzwammen in tweeen of drieeen. Kleintjes kun je heel laten.
9. Meng de bloem met het zout, bakpoeder en 1 tl viskruiden.
10. Doe het bier erbij en klop tot een glad beslag.
11. Verwarm een diepe laag frituurolie in een grote wok, wadjan, of frituurpan.
12. Test de temperatuur van de olie met een druppeltje beslag. Het moet meteen gaan borrelen.
13. Haal de oesterzwammen door een beslag, laat een beetje uitdruppelen boven de beslagkom en bak vervolgens in de hete olie krokant.
14. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Tip: Serveer de No-Fish & Chips met een sausje naar keuze óf zoals de engelsen dat doen: met wat azijn
eroverheen gedruppeld.