Spreekbeurt over hamsters

Hamsters zijn populaire huisdieren. Ze zijn vooral leuk voor baasjes die vooral ’s avonds thuis zijn. Overdag wordt de hamster namelijk liever niet gestoord.

Deze kleine knaagdieren zijn er in verschillende soorten. De Syrische hamster (goudhamster) en de Russische dwerghamster zijn het bekendst. Syrische hamsters zijn een stuk groter dan dwerghamsters. Het zijn nachtdieren, ze slapen overdag en worden in de avond wakker. Oorspronkelijk komen hamsters uit Azië. Syrische hamsters zijn solitaire dieren, dat betekent dat ze het liefst alleen leven. Maar ook Russische dwerghamsters kun je het beste alleen houden omdat samenleven vaak niet goed gaat. Hamsters worden ongeveer 2 tot 3 jaar oud.

Hamster weetjes
Een nieuwsgierige Syrische hamster (goudhamster) tussen het zaagsel.

Een hamster als huisdier

De hamster is een leuk huisdier voor baasjes die vooral ’s avonds thuis zijn. Overdag wordt de hamster namelijk liever niet gestoord. Baasjes moeten ook goed oppassen, want hamsters zijn maar kleine diertjes waar ze niet hard mee kunnen knuffelen (wat ze wel kunnen met een hond bijvoorbeeld). Een hamster kan zichzelf goed vermaken.

Gedrag

Hamsters praten met elkaar door middel van geluiden, lichaamstaal en geur. Een hamster piept en krijst. Ze krijsen als ze denken dat ze worden aangevallen. Als een hamster zich uitrekt en wast, voelt hij zich op zijn gemak. Tijdens een gevecht kan de hamster zijn wangzakken opblazen om gevaarlijker te lijken voor de vijand. Ook markeert een hamster zijn gebied met de geurklieren die aan de zijkant van zijn rug zitten. Zo laat hij andere hamsters weten dat het zijn territorium is.
Alleen de Syrische hamster houdt een winterslaap. Dit doet hij als de temperatuur onder de tien graden komt. Zijn hartslag wordt dan zo traag, dat je het bijna niet kan voelen. Ze lijken soms wel dood! Maar dat is dan gelukkig niet zo.

Een Russische dwerghamster.

Verzorging

Hamsters kunnen in een kooi wonen. Die kooi moet stevig zijn, want hamsters houden van knagen. In de hamsterkooi staat een huisje voor de hamster. Hier kan hij in het donker slapen en zijn voedsel verstoppen. Een hamster moet ook lekker kunnen graven. Op de bodem ligt strooisel. Hamsters hebben veel beweging nodig en rennen graag in een looprad. Omdat hamsters zo klein zijn, is het gevaarlijk om ze in huis te laten loslopen. Ze kunnen zich gemakkelijk verstoppen of aan snoeren knagen.

Voeding

Hamsters eten hamstervoer met dierlijke eiwitten en daarnaast worden ze graag verwend met groenten en fruit. Ze hebben ook wilgentakken of noten nodig om hun tanden te slijten. Verder drinken hamsters water. Hamsters eten hun wangen propvol, dit noemen we hamsteren. De hamster brengt het eten naar het nestje en spuugt alles daar weer uit. Dwerghamsters eten maar een theelepel voer per dag, weinig hè?

Een Russische dwerghamster op de loopbrug in zijn kooi.

Knaagdierenopvang

In Nederland vangen we ieder jaar ruim 3000 konijnen en knaagdieren (waaronder hamsters) op in onze Dierenbeschermingsopvangcentra. In het dierenopvangcentrum verzorgen de dierverzorgers de dieren goed, maar ieder dier wil het liefst een eigen thuis. Mensen die graag een knaagdier of konijn willen en die daar goed over na hebben gedacht, kunnen www.ikzoekbaas.nl raadplegen. Hier staan alle konijnen en knaagdieren op die in onze Dierenbeschermingsasielen verblijven.

De Dierenbescherming

Er leven veel dieren in Nederland. Dieren in de natuur, zoals vogels en vissen, maar ook huisdieren. Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk.
Helaas gaat het niet altijd goed met de dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren in Nederland die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen en rijden onze dierenambulances het hele land rond. En onze inspecteurs houden de gezondheid van dieren goed in de gaten. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren.

Een Syrische hamster kijkt omhoog vanuit zijn kooi.

Weetjes

 • In de vrije natuur komen ook hamsters voor.
 • De Korenwolf is een bekende hamster die in Nederland in het wild leeft.
 • Hamsters zijn vruchtbaar vanaf 4 weken.
 • Hamsters zijn tussen de 16 en 21 dagen zwanger.
 • In 1839 ontdekte George Waterhouse de Syrische hamster. Hij noemde zijn vondst 'Cricetus auratus', dit betekent 'gouden hamster'.
 • Hamsters zijn nachtdieren. Ze slapen tijdens de uren dat wij wakker zijn en worden wakker als wij naar bed gaan.

Meer informatie

Hier vind je extra informatie over hamsters:

Videomateriaal

Je kunt tijdens je spreekbeurt ook een video laten zien:

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt!

 • Hoe oud worden goudhamsters gemiddeld?

  2 tot 3 jaar oud.

 • Op welke manieren praten hamsters met elkaar?

  Door middel van geluiden, lichaamstaal en geur.

 • Hoe heet het als een hamster zijn wangen vol eet?

  Hamsteren.

 • Hoe heet de hamster die in Nederland in het wild rondloopt?

  Korenwolf.

 • Wanneer houdt een Syrische hamster een winterslaap?

  Als de temperatuur onder de 10 graden komt.

Meer over dit onderwerp