Maar liefst een derde van de kittens heeft extra medische zorg nodig. Zonder hulp van de Dierenbescherming zouden deze hulpeloze kleintjes het niet redden. De asieldierencampagne staat dit jaar daarom in het teken van kittens die liefdevolle opvang en verzorging krijgen totdat ze een nieuw huisje vinden.
Intensieve zorg
Wat zijn ze aandoenlijk hè? Zachte snoetjes, wiebelstaarten; kittens veroveren vele harten. Voor de meeste dieren vinden we dan ook vrij snel een verliefd baasje. Daar gaat echter een intensief zorgtraject aan vooraf. De veelal zeer jonge dieren zijn kwetsbaar en met name de kleintjes die zonder moederpoes zijn gedumpt, hebben nauwelijks weerstand tegen allerlei ziekten.

Onze asielmedewerkers en gastgezinnen zijn onmisbaar voor deze dieren. Fleskittens worden om de twee uur gevoed (ook ’s nachts), zieke dieren krijgen intensieve zorg en voor alle kittens geldt dat we ze 24 uur per dag in de gaten houden. Daarnaast is het belangrijk jonge kittens te socialiseren. Om de dieren continu te kunnen monitoren en te laten wennen aan een thuissituatie plaatsen we ze het liefst bij één van de 450 gastgezinnen die de Dierenbescherming rijk is.
Afstaan, dumpen, zwerven…
Waar komen al die kittens vandaan? Ze worden zoals gezegd afgestaan bij het dierenasiel. Onze dierenambulances halen gedumpte of zwervende kittens en moederpoezen op, maar ze komen ook binnen via TNR-acties (Trap, Neuter, Return), de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) of via onze afdeling Preventieve Dierenhulp. Daar waar de LID in aanraking komt met huisdiereigenaren die strafbare feiten plegen, spelen onze dier-sociaal medewerkers (van de afdeling Preventieve Dierenhulp) een steeds belangrijkere rol in het voorkomen van dierenleed bij mensen thuis. Via hulptrajecten komen regelmatig groepen katten (met kittens) en/of andere dieren bij ons binnen. Tijdens deze campagne laten we je kennismaken met verschillende Dierenbeschermingsmedewerkers die voortdurend met kittens te maken hebben.

Hoge kosten
De Dierenbescherming zet zich graag in, om de ruim 3000 kittens door een moeilijke fase heen te slepen én ervoor te zorgen dat ze aan het einde van het traject goed terechtkomen. Het opvangen van één gezond kitten kost de Dierenbescherming 150 euro. Kittens hebben onderdak en voer nodig, maar ook een medische check en vaccinaties. Ze worden ontwormd, gechipt en geneutraliseerd. Als een kitten ziek is, komen daar flinke kosten bij. Van de 3400 kittens die we ieder jaar opvangen heeft zo’n 30% extra medische hulp nodig: reken maar uit, de kosten lopen flink op. Om dit allemaal te kunnen doen, hebben we jouw hulp hard nodig.