
Voor alle dieren in de opvangcentra gaat de Dierenbescherming op zoek naar een thuis. Sinds er voor honden een chipplicht geldt, kunnen ze bijna allemaal worden herenigd met hun oorspronkelijke eigenaar. Voor verdwaalde katten geldt dat helaas niet. Slechts 17% keert naar huis terug. Het gaat hierbij vooral om tamme katten. Verwilderde dieren worden door speciale vangteams van de Dierenbescherming na vaccinatie en sterilisatie of castratie door een dierenarts terug naar hun vertrouwde plekje gebracht. Simpelweg omdat ze niet meer kunnen wennen aan een leven met mensen.
Moeilijke keuzes
De dieren die bij het dierenasiel in Enschede binnenkomen, worden allereerst onderzocht door Claire. Zij behandelt eventuele gezondheidsproblemen en vaccineert ze na vijf werkdagen. “We zorgen er ondertussen voor dat deze dieren zichtbaar zijn op onze kanalen, in de hoop dat het baasje zich meldt,” zegt ze. “Helaas komt dat zelden voor.” Zonder eigenaar is het voor de bevlogen dierenarts soms lastig om keuzes te maken, bijvoorbeeld wanneer dieren gewond of ziek zijn en medische zorg nodig hebben. “Ik denk en beslis áltijd in het belang van het dier en handel naar eer en geweten,” beaamt ze. “Dit kan ook betekenen dat we een dier moeten laten inslapen omdat het ondraaglijk lijdt. Maar veel liever bespreek je zoiets natuurlijk met de rechtmatige eigenaar, die altijd met liefde voor dat dier heeft gezorgd.”

Elkaar kwijtgeraakt
Waar honden dus vrijwel altijd met hun eigenaar kunnen worden samengebracht, gaat dat voor katten niet op. Een chipplicht zal hier verandering in brengen, daar is ook Claire van overtuigd: “We vangen zoveel lieve, tamme katten op, waarvan ik me niet kan voorstellen dat iemand die moedwillig in de steek heeft gelaten. Het is verdrietig als mens en dier elkaar kwijtraken, terwijl het met een chip nooit zo ver had hoeven komen.”
Liefdevolle hereniging
Dieren in het asiel kunnen door de vreemde omgeving, geuren en geluiden angstig, schuw en humeurig worden. Hoeveel liefde de verzorgers ze ook geven, ze kruipen weg in een hoekje en willen door niemand meer worden benaderd. “Ze zeggen weleens dat katten zich niet aan mensen hechten, maar het tegendeel is waar,” aldus Claire. “Na al die jaren vind ik het nog steeds zo mooi om te zien hoe ze opbloeien als ze hun baasje dan uiteindelijk weer terugzien. Die liefdevolle hereniging, dat is waar wij het voor doen.”
Verplicht chippen
Waarom honden wel gechipt moeten worden en katten niet? Wij snappen niet waarom de landelijke overheid het verplicht chippen van katten niet al lang geregeld heeft. Voor honden is er al een registratiesysteem dat goed werkt en dat ook ingezet kan worden voor andere diersoorten. Dan is het toch een kleine moeite om ook het chippen van katten verplicht te stellen?